Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

Στροφή των επενδυτών στα «πράσινα» ομόλογα – Ο ρόλος των επενδύσεων στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

 

Στο 5% τοποθετεί την παγκόσμια ανάπτυξη μελέτη της PwC, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί τον 21ο αιώνα. Παράλληλα, η ίδια μελέτη επισημαίνει την επενδυτική στροφή στα «πράσινα» ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια στους τομείς περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG), τα οποία αναμένεται για πρώτη φορά να ξεπεράσουν τα 500 δισ. δολάρια.

Η μελέτη «Global Economy Watch for 2021- From the Great Lockdown to the Great Rebound», εκτιμά ότι η επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα έως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022, ενώ για το τρέχον έτος αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα συνδέονται με έναν ευρύτερο επαναπροσδιορισμό των οικονομιών, των δεξιοτήτων και των κοινωνιών.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη

Η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι δεδομένη ωστόσο παρουσιάζει ανομοιογένειες εξαρτώμενες από την επιτυχία και ταχύτητα της πραγματοποίησης των εμβολιασμών και τις συνεχιζόμενες προστατευτικές δημοσιονομικές, νομισματικές και χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο η ανάπτυξη θα συμβαδίσει με την ανάγκη για πράσινες επενδύσεις σε υποδομές, καθώς η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Παρά την προβλεπόμενη διεύρυνση κατά 5% σε όρους συναλλαγματικών ισοτιμιών, επισημαίνεται ότι, βάσει προβλέψεων, οι επόμενοι τρεις με έξι μήνες θα είναι εξίσου δύσκολοι, ειδικά για τις χώρες του Βορείου Ημισφαιρίου όπου είναι χειμώνας, καθώς ενδέχεται να επιβληθούν περαιτέρω τοπικά ή γενικευμένα lock-down (όπως φάνηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Το ΑΕΠ σε κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες, για παράδειγμα, ίσως συρρικνωθεί κατά το α’ τρίμηνο, ενώ η ανάπτυξη γενικά είναι πιο πιθανό να ανακάμψει το β’ εξάμηνο του έτους, όταν οι μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες θα έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του πληθυσμού τους.

Σε οικονομίες όπως το ΗΒ, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, τα αυξανόμενα αλλά χαμηλότερα επίπεδα ΑΕΠ προβλέπεται να οδηγήσουν σε αυξημένα ποσοστά ανεργίας, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας που επηρεάζονται να αφορούν τα χαμηλότερα επίπεδα της κατανομής των αποδοχών, επιτείνοντας έτσι τις εισοδηματικές ανισότητες.

Τα πράσινα ομόλογα στις επενδύσεις

Το περιβάλλον θα αποτελέσει σημαντικό σημείο εστίασης το 2021, ενώ ήδη αναδεικνύεται σε ευκαιρία για την επιτάχυνση της μετάβασης τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και πολιτικών στην κλιματική ουδετερότητα. Κατά το 2021, αναμένονται επίσης σημαντικές επενδύσεις και στροφή σε πολιτικές που αφορούν στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, στα μεγάλα εμπορικά μπλοκ, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ΕΕ.

Τα πράσινα ομόλογα, που αξιοποιούνται για την άμεση χρηματοδότηση περιβαλλοντικών project, αυτήν τη στιγμή αναλογούν σε λιγότερο από το 5% της παγκόσμιας αγοράς σταθερού εισοδήματος. Στη διάρκεια του 2021, οι συνολικές εκδόσεις πράσινων ομολόγων θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 40%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το μισό τρισ. δολάρια ΗΠΑ. Επιπλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον για αμοιβαία κεφάλαια στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης (ΠΚΔ) θα συνεχίσει να αυξάνεται, και θα μπορούσε να αγγίξει έως το 57% των συνολικών αμοιβαίων στην Ευρώπη έως το 2025.

Σε παγκόσμια κλίμακα, η ανάλυση δείχνει ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ συνεχίζει να επιταχύνεται, με την δυναμικότητα από φωτοβολταϊκά να αναμένεται να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, χάρη στην αυξανόμενη ικανότητα της ΕΕ, της Ινδία και της Κίνας. Εφόσον συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η δυναμική των φωτοβολταϊκών αναμένεται να ξεπεράσει αυτή του φυσικού αερίου έως το 2023 και του άνθρακα το 2024 στον παγκόσμιο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Barret Kupelian, επικεφαλής οικονομολόγος της PwC στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει σχετικά: «Ενώ τα νέα είναι καλά για την παγκόσμια οικονομία συνολικά, καθώς είναι πιθανόν να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα ΑΕΠ έως το τέλος του 2021 ή νωρίς το 2022, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μεγάλης Ανάκαμψης είναι ότι πρόκειται να είναι ανομοιόμορφη μεταξύ διαφορετικών χωρών, κλάδων και εισοδηματικών επιπέδων. Ενδεικτικά, η οικονομία της Κίνας έχει αυξήσει το μέγεθος της σε σύγκριση με πριν την πανδημία. Αντιθέτως άλλες οικονομίες που βασίζονται κυρίως σε υπηρεσίες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), η Γαλλία, και η Ισπανία ή εκείνες που εστιάζουν σε εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, είναι απίθανο να ανακάμψουν στα προ της κρίσης επίπεδα πριν το τέλος του 2021.

Ο Barret Kupelian, προσθέτει: «Μόλις τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, η προσοχή των αρμόδιων χάραξης πολιτικής θα πρέπει να στραφεί στη θεμελίωση της βιώσιμης ανάπτυξης εστιάζοντας στην προώθηση της πράσινης ατζέντας για την οικονομία καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας . Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων χρειάζεται να σχεδιάσουν στρατηγικές που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με βασικό σημείο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού».

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Ο ΤΙΤΑΝας του τσιμέντου με το «πράσινο πρόσωπο»

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επενδύει 170 εκατ. ευρώ σε πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα

Τι αλλάζει στην επιδότηση ηλεκτρικών οχημάτων

Διαβάστε επίσης...