Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

Fitch Ratings: Οι «πράσινες» χρηματοδοτήσεις και η πίεση προς τα funds να ενσωματώσουν τα ESG στην επενδυτική ατζέντα

 

Η ταχεία ανάπτυξη των ομολόγων που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι πιθανό να επιταχυνθεί μετά την αναθεώρηση της στρατηγική της ΕΕ για τις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις, εκτιμά η Fitch Ratings.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόσο οι ρυθμιστικές αρχές, όσο και οι οργανισμοί που δημιουργούν τα πρότυπα, εργάζονται παράλληλα ώστε να διευρύνουν την εμβέλεια της βιώσιμης χρηματοδότησης, σε υποεξυπηρετούμενους τομείς και περιοχές.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, στις αξιολογήσεις που γίνονται, οι παράγοντες διακυβέρνησης, παραμένουν οι πιο διαδεδομένοι και δυναμικοί αναφορικά με τα κριτήρια ESG. Μάλιστα το 86% των διακυμάνσεων στις αξιολογήσεις αφορούν σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, η εστίαση της διακυβέρνησης σε ευρύτερα θέματα που έχουν να κάνουν με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, μπαίνουν στο μικροσκόπιο αξιολόγησης από τους επενδυτές. Είναι οι τομείς στους οποίους εστιάζουν ακόμα περισσότερο.
Όπως εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα είναι το κλειδί για κατάκτηση πιο δυσπρόσιτων επενδυτικών τομέων, για «πράσινες» επενδύσεις, όπως είναι τα κτίρια, η αεροπορία και η ναυτιλία.

Οι πρόσφατες κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών στην ΕΕ και την Ιαπωνία στοχεύουν ρητά στην προώθηση μιας τέτοιας «χρηματοδοτικής μετάβασης», με τα ακίνητα να είναι μια περιοχή όπου η προσφορά επενδύσιμων πράσινων περιουσιακών στοιχείων καθυστερεί σημαντικά τη ζήτηση.

Οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων που ερωτήθηκαν από τον Fitch επεσήμαναν την αυξανόμενη πίεση για την εμβάθυνση της ενσωμάτωσης του ESG στις επενδυτικές τους στρατηγικές και οι ιδιωτικές αγορές έχουν επίσης αντιμετωπίσει πίεση για τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά την ενσωμάτωση των ESG στις επενδύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Παπαστράτος: Η συνεργασία με τη Stevia Hellas και το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας

P&G: Το deal με την EDP Renewables, η τροφοδότηση των εργοστασίων από Ανανεώσιμες Πηγές και η αναθεώρηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΔΕΔΑ: Ετοιμάζει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε «πράσινα» δίκτυα διανομής αερίου – Επέκταση σε 34 πόλεις

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...