Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

ΕΝΑΛΕΙΑ: Η ελληνική start up που καθαρίζει τις θάλασσες και επιστρέφει χρήματα στους ψαράδες

 

Ο Έλληνας Λευτέρης Αραπάκης βραβεύθηκε από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον

Είναι 26 χρονών, έχει όραμα, αρκετοί μπορεί να τον χαρακτηρίσουν ονειροπόλο για την πρωτοβουλία του και βραβεύθηκε από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Πρόκειται για τον Έλληνα Λευτέρη Αραπάκη, ο οποίος το 2016 ίδρυσε την οργάνωση ΕΝΑΛΕΙΑ, την πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας, με στόχο, αρχικά να διδάξει τους αλιείς πως να εξασκήσουν το επάγγελμά τους, με ένα πιο οικολογικό τρόπο και δεύτερον να συμπεριλάβει τους ψαράδες στην προσπάθεια να καθαριστεί η Μεσόγειος από τα πλαστικά μέσω της πρωτοβουλίας Mediterranean Cleanup.

Μάλιστα η ΕΝΑΛΕΙΑ, από την έναρξή της, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 80 τόνους πλαστικά από τη θάλασσα.

Το βραβείο «Νέοι Πρωταθλητές της Γης – 2020»

Ο Λευτέρης, καθώς και άλλοι έξι νέοι, όλοι τους κάτω των 30 ετών, από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, επιλέγησαν από μία διεθνή επιτροπή ειδικών μετά από μία ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία.

Το βραβείο προσφέρει κεφάλαιο εκκίνησης και μέντορινγκ στους Πρωταθλητές για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

«Σε όλο τον κόσμο οι νέοι δείχνουν τον δρόμο ζητώντας ουσιαστικές και επείγουσες λύσεις στην τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης» ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Ποιος είναι ο Λευτέρης Αραπάκης και η ιδέα του

Ο Λευτέρης Αραπάκης προέρχεται από οικογένεια ψαράδων. Για πέντε γενιές η οικογένεια του δραστηριοποιείται στα πλούσια νερά της νοτίου Ελλάδος, ψαρεύοντας τον βακαλάο και τα μπαρμπούνια που έχουν θρέψει τους Έλληνες για χιλιετίες.

Όμως τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση και η ρύπανση, ειδικότερα από τα πεταγμένα πλαστικά, έχουν πλήξει την ελληνική αλιεία, ενώ τα αλιεύματα έχουν μειωθεί στο 34% τα τελευταία 50 χρόνια.

Έξω στη θάλασσα, ο Λευτέρης πρόσεξε ότι πολλά αλιευτικά σκάφη στην πόλη του τον Πειραιά επέστρεφαν με δίχτυα γεμάτα πλαστικά αντί για ψάρια. Τα πλαστικά αυτά πετάγονταν εκ νέου στην θάλασσα.

«Γινόμουν όλο και πιο ανήσυχος για την μείωση των ιχθυαποθεμάτων και την αύξηση των πλαστικών. Ανησυχούσα πολύ για τον πατέρα μου και τους αδελφούς μου που δεν θα μπορούσαν να ζήσουν απ’ τη δουλειά που έμαθαν να κάνουν και αγαπούν πολύ» λέει ο Λευτέρης ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά.

Η ανάπτυξη της ΕΝΑΛΕΙΑ

Σχεδόν 13 εκατoμμύρια τόνοι πλαστικών πετάγονται ωκεανούς κάθε μέρα, το ισότιμο του να ξεφορτώνει ένα φορτηγό σκουπίδια κάθε λεπτό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, θα υπάρχουν περισσότερο πλαστικά από ψάρια στη θάλασσα.

Σήμερα η ΕΝΑΛΕΙΑ συνεργάζεται με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή. Έτσι απομακρύνονται περίπου δώδεκα τόνοι πλαστικού από τη θάλασσα κάθε μήνα.

Αρχικά ο Λευτέρης Αραπάκης και η ομάδα του αποθήκευαν το πλαστικό σε μονάδες ανακύκλωσης στο λιμάνι. Η αύξηση ωστόσο του όγκου τους ενθάρρυνε να δημιουργήσουν μία πρωτοποριακή συνέργεια με την Healthy Seas, μία οργάνωση που εδρεύει στην Ολλανδία και διασφαλίζει ότι τα δίχτυα που βγαίνουν από τη θάλασσα, θα ανακυκλωθούν σε χάλια, κάλτσες, μάσκες και άλλα χρηστικά προϊόντα.

Επιπλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ μετατρέπει τα πλαστικά PET που συλλέγονται από τη θάλασσα (πλαστικά μπουκάλια κυρίως) σε προϊόντα ρουχισμού, μέσω μιας εταιρείας μόδας στη Μαδρίτη. Η ΕΝΑΛΕΙΑ δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης...

Επιχειρήσεις

Του Κώστα Νούση Τη μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», έχοντας στο επίκεντρο τον σύγχρονο πολίτη και την κοινωνία του μέλλοντος,...

Επιχειρήσεις

Τις στρατηγικές προτεραιότητες για την περίοδο 2023-2023 παρουσίασε στην Ιταλία η Enel, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα,...

Επιχειρήσεις

Για τον ρόλο που διαδραματίζει η αειφορία και η βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνει την «πράσινη» μετάβαση, αναφέρθηκε...

Επιχειρήσεις

Η Linde Hellas ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της στη Μάνδρα, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ηλεκτρόλυση διαλύματος KOH....

Επιχειρήσεις

Πρωτότυπη εκπαιδευτική εκδήλωση, «ΜΕΤΡΩ πράσινες διαδρομές», για μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διοργάνωσε η Αττικό Μετρό Α.Ε., την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στον περιβάλλοντα χώρο...

Επιχειρήσεις

Ο σημαίνων ρόλος των εξειδικευμένων στελεχών σε θέματα Βιωσιμότητας-ESG και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα είναι το θέμα του 7ου Annual...

Επιχειρήσεις

Το επενδυτικό πλάνο της, με έμφαση στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα και ταυτόχρονα με κοινωνικό πρόσημο, ανακοίνωσε το φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη. Όπως ανακοίνωσε...