Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Στα 15 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων τα επόμενα 5 χρόνια (upd)

 

Του Κώστα Νούση

Νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του λογισμικού, στην ανάλυση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, την ψηφιακή υγεία και στις καθαρές μορφές ενέργειας, είναι αυτές οι οποίες σήμερα οδηγούν την κούρσα της ανάπτυξης του κλάδου της καινοτομίας και των startups στην Ελλάδα, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του τομέα καινοτομίας του ΣΕΒ, ενώ παράλληλα περίπου 850 Έλληνες της διασποράς, είναι έτοιμοι να προσφέρουν υποστήριξη στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στη Συνέντευξη Τύπου, για τις δράσεις του ΣΕΒ στην καινοτομία και το επενδυτικό συνέδριο ΣΕΒ & Innovative Greeks, «Reinventing Greece through Investments in Innovation» που θα διεξαχθεί διαδικτυακά την 1η Δεκεμβρίου 2021, σχολιάζοντας την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και η έξαρση του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών των προϊόντων, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με υπομονή, χωρίς να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά και παράλληλα χωρίς να ανακόψουμε την προσπάθεια μετάβασης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Ίσως η αναταραχή είναι μια ευκαιρία να επιταχύνουμε την επίλυση των προβλημάτων». Ειδικά με το θέμα του ενεργειακού κόστους, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να στηρίξει τους καταναλωτές, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται στήριξη η ελληνική παραγωγή για να έχει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας και να μην χάσει την ανταγωνιστικότητά της στο εξωτερικό. Πρόσθεσε δε ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να σταματήσει η πράσινη μετάβαση και για να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με την ανάπτυξη της καινοτομίας, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η χώρα μας θα πρέπει να αισιοδοξεί για την πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων.

«Από το τίποτα πριν από 15 χρόνια, έχουμε σήμερα ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο νεοφυών επιχειρήσεων, όπου οι περισσότερες έχουν γίνει μέλη του ΣΕΒ, για να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι τα επόμενα 5 χρόνια, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups θα τριπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 15 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 20.000 θέσεις εργασίας.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στο momentum στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, όπου μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί επιλέγουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, η ελληνική διασπορά είναι πιο ενεργή και βοηθά στην ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα, η πανδημία έχει βοηθήσει στην ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη επανάσταση. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε παράλληλα ότι η χώρα βρίσκεται σε μία περίοδο όπου γίνονται πολλές συζητήσεις στον κλάδο των startups και κυρίως για τη δημιουργία συγκεκριμένων clusters.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνικά πανεπιστήμια και στην πρόοδο που έχουν κάνει, επισημαίνοντας ότι παραδοσιακά ήταν καλά στην έρευνα, ωστόσο, σήμερα κάνουν μεταστροφή και στον τομέα της ανάπτυξης.

Τέλος, θέλοντας να κλείσει τον δεκάλογο αισιοδοξίας, ο κ Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στην κοινωνία, η οποία έχει κάνει μία μεταστροφή στην αντίληψή της για την επιχειρηματικότητα αλλά και τη θέση που έχουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην ανάπτυξη.

Κλείνοντας, ο κ Παπαλεξόπουλος υπογράμμισε ότι «Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι αυτές είναι υποσχέσεις για το μέλλον και ότι είμαστε ακόμα αρκετά πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Οι 10 λόγοι Παπαλεξόπουλου για αισιοδοξία στην ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα

  1. η ύπαρξη ενός μικρού αλλά ζωτικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με αξία 5 έως 6 δισ. ευρώ
  2. η ξεκάθαρη δυνατότητα αυτού του οικοσυστήματος να τριπλασιαστεί την επόμενη 5ετία
  3. εν μέσω πανδημίας είχαμε έμπρακτες επιτυχίες νεοφυών επιχειρήσεων
  4. πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές επενδύσεις επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες όπως Microsoft, Pfizer Accenture
  5. Η ύπαρξη της ενεργού ελληνικής διασποράς η οποία στην πανδημία ήρθε πιο κοντά στην Ελλάδα
  6. η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία πραγματοποιούν στροφή εκτός από την έρευνα και στην ανάπτυξη
  7. φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για δημιουργία clusters σε κλάδους του ελληνικού γίγνεσθαι
  8. το θετικό timing για την ελληνική οικονομία
  9. η ύπαρξη συναντίληψης και ενδιαφέροντος για την καινοτομία και από άλλους οργανισμούς εκτός του ΣΕΒ αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση
  10. καταγράφεται μια μεταστροφή στην αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα και το ρόλο της ως μέρος της λύσης

Τα ευρήματα του ΣΕΒ για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η ικανότητα μίας χώρας να καινοτομεί συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού της δυναμικού, την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων των επιχειρήσεων και της κοινωνίας, και εν τέλει, με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Σημαντική παράμετρος για την καινοτομία είναι η σύνδεση ΑΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων και Επιχειρήσεων, τα κίνητρα, αλλά και η ενσωμάτωσή της σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παράλληλα όμως, η ανάπτυξη καινοτομίας περνάει και από την προσέλκυση επενδύσεων επικεντρωμένων στην τεχνολογική ανάπτυξη, την αξιοποίηση δεδομένων, τη σύνδεση με τους υπόλοιπους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, από τη βιομηχανία μέχρι τη ναυτιλία.

Για τον ΣΕΒ, η ενίσχυση της ικανότητάς μας να καινοτομούμε βρίσκεται στον πυρήνα της προσπάθειας για μια κοινωνία και οικονομία που ευημερεί και ο στόχος είναι να συμβάλει εποικοδομητικά ώστε να αξιοποιηθεί η θετική δυναμική που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα μετά από τεράστια συλλογική προσπάθεια, και να προβληθεί εστιασμένα η χώρα ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για επενδύσεις στην καινοτομία.

Ο τεχνολογικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στο ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα χρόνια και να έχει ένα επιδραστικό χαρακτήρα, ώστε να μπολιάσει την υπόλοιπη οικονομία με καινοτομία και εξωστρέφεια.

Τον τελευταίο χρόνο, ολοένα και περισσότερες Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Τεχνολογίας και Καινοτομίας (συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Oracle, Cisco, Team Viewer, κ.λπ.) έχουν επενδύσει σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσοντας κέντρα καινοτομίας, data centers, κέντρα ικανοτήτων ή κέντρα έρευνας και ανάπτυξης.. Τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες ενισχύουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την ψηφιακή προσαρμοστικότητα, και την παραγωγικότητα στις χώρες υποδοχής, τονώνουν την εγχώρια καινοτομία, και βελτιώνουν τις δυνατότητες συμμετοχής σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας. Παράλληλα, παράγουν σημαντική προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΕΒ αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία διαρκείας για την προσέλκυση επενδύσεων στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία που ξεκινάει με το διαδικτυακό Συνέδριο “Reinventing Greece through Investments in Innovation”, την 1η Δεκεμβρίου 2021. Στο Συνέδριο θα προβληθεί η υπάρχουσα εμπειρία διεθνών επενδυτών, θα συζητηθούν προτάσεις για την άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν και θα αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία που φέρνουν οι επενδύσεις στην καινοτομία αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα της μελέτης «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investments» που υλοποίησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ. Τα βασικά συμπεράσματα και προτάσεις παρουσιάζονται στο παρόν Special Report.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία και την καινοτομία σε μια χώρα.

Καθώς εντείνεται ο διεθνής ανταγωνισμός για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας έχει ιδιαίτερη σημασία ο εντοπισμός εκείνων των κρίσιμων παραμέτρων που λαμβάνουν υπόψη κατά προτεραιότητα οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που έχουν στο επίκεντρό τους την καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, προκειμένου να επιλέξουν μια χώρα για να επενδύσουν.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι υποδομές, το επίπεδο ψηφιοποίησης, το ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας, το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα οικονομικά κίνητρα, το εργασιακό καθεστώς και η πολιτική σταθερότητα. Όμως, όταν μιλάμε για επενδύσεις στην καινοτομία, το πιο σημαντικό που ψάχνουν οι επενδυτές είναι μία δεξαμενή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των εταιρειών αυτών. Το επιχειρηματικό περιβάλλον, η λειτουργία των θεσμών, και η ποιότητα ζωής συμβάλουν υποστηρικτικά στην επιλογή της χώρας υποδοχής.

Όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες επιδρούν «ξεκλειδώνοντας» τις επενδύσεις αρχικά και μεγιστοποιώντας το αποτύπωμά τους στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και καινοτομίας στη συνέχεια.

Τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας σήμερα

Η ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογία βελτιώνεται συνεχώς και οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη δεν είναι συγκυριακοί. Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει καταλυτικά για τις τεχνολογικές επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, οι χιλιάδες καλά καταρτισμένοι νέοι και νέες που έφυγαν την περίοδο του Brain Drain και επιδιώκουν να επαναπατριστούν δίνουν ισχυρό έρεισμα για επενδύσεις, ενώ τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται σε φορολογικούς κατοίκους του εξωτερικού για να δουλέψουν με φυσική παρουσία στην Ελλάδα αναμένεται να βοηθήσουν το επονομαζόμενο Brain Regain. Παράλληλα, η ποιότητα ζωής και το κλίμα της Ελλάδας αποτελούν ισχυρό έρεισμα για προσέλκυση ψηφιακών εργαζομένων.

Το ανερχόμενο οικοσύστημα καινοτομίας, περιλαμβάνει πλέον ελληνικές startups και scaleups που εξελίσσονται από απλός πόλος προσέλκυσης νέων επενδύσεων, σε μια πηγή αξιόπιστων εταίρων που παρέχουν προστιθέμενη αξία και καινοτομικότητα στις τεχνολογικές πολυεθνικές που επενδύουν στην Ελλάδα. Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια με το υψηλού επιπέδου ερευνητικό δυναμικό ανοίγονται σιγά σιγά προς τις επιχειρήσεις και τις ανάγκες τους.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν βοηθήσει τη χώρα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα (World Competitiveness Yearbook, Institute for Management Development), τη διαφθορά (Transparency International) και τη φορολογία (Tax Foundation) δημιουργούν ένα θετικό momentum, μία ευκαιρία για την Ελλάδα να μπει σε μία ανοδική επενδυτική τροχιά.

Ζητούμενο η διατήρηση της επενδυτικής δυναμικής (momentum)

Η αναζωογονημένη επενδυτική διάθεση των Πολυεθνικών Καινοτομίας και Υψηλής Τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικό να διατηρήσει την ορμή (momentum) της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, αλλά και να προχωρήσει σε ταχείες και άμεσου αποτελέσματος «χειρουργικές» παρεμβάσεις, για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των επενδυτών που δραστηριοποιούνται, ή που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα πρέπει να ενώσουν δυνάμεις και να δράσουν παράλληλα, ώστε να επιτευχθούν 6 βασικά προαπαιτούμενα για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία:

  • Στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία
  • Συνεχής βελτίωση της εμπειρίας των επενδυτών και άρση των εμποδίων
  • Κίνητρα εστιασμένα σε ξένες επενδύσεις στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία
  • Συνεχής αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αύξηση της δεξαμενής του επιστημονικού δυναμικού
  • Περαιτέρω επένδυση στην καινοτομία και στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων υψηλής τεχνολογίας
  • Διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος «Ελλάδα 2.0»

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Βασιλάκος: Ζήτημα στρατηγικής η βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις – Η «πράσινη» ατζέντα της Κωτσόβολος

Siemens: Αναδεικνύεται ως η πιο βιώσιμη εταιρεία του κλάδου του

EDP Renewables: Τα εγκαίνια του πρώτου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα και τα επενδυτικά πλάνα ύψους 500 εκατ.

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...