Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

Clean Blue Paros: Η καινοτόμος πρωτοβουλία που τοποθετεί την Πάρο στους πρωτοπόρους στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία Clean Blue Paros της βρετανικής μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρίας διαχείρισης απορριμάτων WATT, βάζει την Πάρο στους πρωτοπόρους στη μάχη για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήση και αποστοπεί ώστε να γίνει το πρώτο νησί στο Μεσόγειο χωρίς πλαστικά.

Η ενέργεια υλοποιείται με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Cyclades Preservation Fund, του WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και της ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης).

Οι καμπάνιες ενημέρωσης και οι διάφορες δράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά είδη: τα πλαστικά κύπελλα του καφέ, τα πλαστικά καλαμάκια, τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού και τις πλαστικές σακούλες για τα ψώνια.

Επιπλέον, η Clean Blue Paros, αναποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες της εποχής, έχει δημιουργήσει και διανείμει στις επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστιάσης ένα πλήρη οδηγό συμβουλών, που στοχεύει στο να αξιολογήσουν το πλαστικό τους αποτύπωμα εν μέσω  Covid και να προβούν σε δράσεις για τη μείωση τη χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης.

Το πρώτο βήμα της Clean Blue Paros είναι η κατανόηση της πλαστικής ρύπανσης στο νησί και η αξιολόγηση των δεδομένων. H Common Seas σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, και την WATT καθώς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πραγματοποίησαν μελέτες, συγκέντρωσαν στοιχεία, έλεγξαν δείγμα των απορριμμάτων και τις διαδικασίες ανακύκλωσης, αξιολόγησαν και αναζήτησαν λύσεις για να μειώσουν τα πλαστικά απορρίματα στο νησί.

Τις παραπάνω έρευνες ακολούθησαν μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν ως στόχο να προτείνουν λύσεις σε φορείς και πολίτες για τη δραστική μείωση των πλαστικών απορριμάτων μιας χρήσης, για την καλύτερη διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Ήδη από 2019 πενήντα τοπικές επιχειρήσεις είναι μέρος της εκστρατείας Clean Blue Paros, ακολουθώντας πιστά της οδηγίες της Common Seas και αντικατέστησαν τα πλαστικά μίας χρήσης με εναλλακτικά προϊόντα πολλαπλών χρήσεων. Σε όλα τα σχολεία (Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) τοποθετήθηκαν βρύσες με ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, ώστε να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών από τους 2,500 μαθητές, που ξεπερνούν τις 700,000 μπουκάλια ετησίως.

«Οι επιστήμονες της Clean Blue Alliance έχουν εγκατασταθεί στην Πάρο και πραγματοποιούν εκτεταμένες μελέτες για να κατανοήσουν πλήρως το πλαστικό οικοσύστημα του νησιού, συλλέγουν δεδομένα για τους κοινωνικούς παράγοντες, τα είδη των θαλάσσιων απορριμμάτων και τη σύσταση των υλικών που καταλήγουν στη χωματερή του νησιού, αξιολογούν συνεχώς και εντοπίζουν λύσεις ώστε να μειωθεί η διαρροή πλαστικών απορριμμάτων στο Αιγαίο»

δήλωσε η Διευθύντρια της Common Seas, Jo Royle

Η Clean Blue Paros προμήθευσε επίσης το νησί με μεταλλικά είδη σερβιρίσματος, γεγονός που μείωσε δραστικά τη χρήση πλαστικών στις τοπικές γιορτές και πανηγύρια. Για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής  σακούλας, έχουν δημιουργηθεί εργαστήρια ραφής, όπου εθελοντές ράβουν πάνινες τσάντες από υφάσματα που χάρισαν ξενοδόχοι, απλοί πολίτες αλλά ακόμη και Έλληνες σχεδιαστές μόδας. Οι πάνινες τσάντες διανέμονται δωρεάν σε κατοίκους της Πάρου αλλά και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων για τους πελάτες τους.

Γιατί η Πάρος;

Το νησί της Πάρου είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεγάλης αύξησης των επισκεπτών και της πλαστικής ρύπανσης. Το νησί έχει να αντιμετωπίσει άρα μια σημαντική αύξηση στον όγκο των απορριμμάτων της, πολλά από τα οποία είναι πλαστικά μιας χρήσης. 

Στόχος της πρωτοβουλίας Clean Blue Paros είναι να γίνει η Πάρος πρωτοπόρος στη μάχη για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στη Μεσόγειο. Η Πάρος είναι μια αληθινή πρόκληση, η πολυπλοκότητα που συναντάμε στα πλαστικά της απορρίμματα επιτρέπει στους επιστήμονες της Clean Blue Alliance να διερευνήσουν συστηματικά και να προσφέρουν συστημικές λύσεις που θα μπορούν να αναπαραχθούν σε κλίμακα και να εφαρμοστούν όχι μόνο στα νησιά της Μεσογείου, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...