Το έργο «Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης, και διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000», με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, υλοποιεί το Ινστιτούτο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (Institute for Sustainable Development – ISD) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization – EPLO) σε συνεργασία με τις Συγκλίσεις (Convergences Forum Greece).
Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας διευρυμένης ομάδας διαλόγου μεταξύ διοικητικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης, επενδυτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, τραπεζών και λοιπών ενδιαφερόμενων με θέμα την προσέγγιση κοινώς αποδεκτών αρχών και λύσεων σε σχέση με την ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η ομάδα διαλόγου, στην οποία συμμετέχουν των φορέων: ΥΠΕΝ, Επιτροπή Φύση 2000, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών – EREF, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΗΑΠΕ, ΣΠΕΦ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, REN 21, ΡΑΕ, ΚΑΠΕ, ΕΜΠ, Κ.Ε.Δ.Ε., Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Green Tank, έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο συναντήσεις.
Κάλυψη θεσμικών κενών για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ
Ανάμεσα στα Βασικά ζήτημα που συζητήθηκαν, αναγνωρίστηκαν, τόσο από τους εκπροσώπους των ΜΚΟ όσο και από την πολιτική ηγεσία, η κάλυψη των θεσμικών κενών σε σχέση με τη χωροθέτηση των ΑΠΕ. Συζητήθηκε δε η ανάγκη για θέσπιση περιοχών αποκλεισμού και περιοχών επιτρεπόμενης χωροθέτησης ΑΠΕ εντός ή πλησίον περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Τα κυριότερα θέματα που προτάθηκαν να απασχολήσουν επόμενες συναντήσεις ήταν:
✓ Συλλογή και αποθήκευση δεδομένων που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση και το φυσικό περιβάλλον δυνατότητα/αδυναμία πρόσβασης σε αυτά, χρήση για αδειοδότηση και εκτίμηση επιπτώσεων.
✓ Μέτρα αντιμετώπισης και μετριασμού των επιπτώσεων.
✓ Η παρακολούθηση των περιβαλλοντικών όρων κατά την κατασκευή αλλά και κατά τη λειτουργία.
✓ Επιστημονική πληρότητα και εγκυρότητα των αναφορών παρακολούθησης των περιβαλλοντικών όρων των έργων ΑΠΕ.
✓ Διαδικασία σχεδιασμού και αδειοδότησης / Εκτίμηση επιπτώσεων – επίλυση ζητημάτων σχετικά με τη Δέουσα Εκτίμηση των επιπτώσεων έργων εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της οδηγίας 92/43.
✓ Ειδικό Χωροταξικό σχέδιο
Σχεδιασμός, λειτουργία και παρακολούθηση των ΑΠΕ
Το θέμα της δεύτερης συνάντησης ήταν: «Δεδομένα: Πρόσβαση-Κοινοποίηση-Εγκυρότητα». Ο διάλογος επικεντρώθηκε στην επισήμανση των σημαντικότερων προβλημάτων, ελλείψεων και προκλήσεων σε σχέση με τα περιβαλλοντικά δεδομένα γύρω από το σχεδιασμό τη λειτουργία και την παρακολούθηση των ΑΠΕ, με σημαντικές επισημάνσεις και προτάσεις από τα μέλη της Ομάδας.
Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση πάνω στο ίδιο θέμα και στην επόμενη συνάντησης της Ομάδας Διαλόγου στις αρχές του 2021, όπου θα υπάρξει παρουσίαση μελέτης που έχει εκπονηθεί από το Green Tank και συνεργάτες, ενώ σκοπός της 2ης συζήτησης θα είναι να παραχθούν συγκεκριμένες προτάσεις και συμπεράσματα που θα τεθούν υπόψη της ηγεσίας του ΥΠΕΝ.
Η επόμενη συνάντηση της ομάδας διαλόγου θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2021, στις 3μμ, με διάρκεια 90 λεπτά, και είναι ανοιχτή για το κοινό μετά από αίτηση εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Παπαστράτος: Αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας και πρωτοπορεί με πέντε νέες πρωτοβουλίες
Όμιλος Ηρακλής: «Πρασινίζει» το κέντρο της Αθήνας
COSMOTE και Ericsson δημιουργούν το πρώτο Smart Factory στην Ελλάδα
