Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

ΙΣΝ: Το πρόγραμμα δωρεάς 174 κλινών ΜΕΘ και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις

 

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, ανεβάζοντας γεωμετρικά τον συνολικό απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών στη χώρα. Παράλληλα το Εθνικός Σύστημα Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με πρωτοφανείς πιέσεις, εξαντλώντας τόσο τις υπάρχουσες δομές υγείας όσο και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνει η χώρα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) , από τον Απρίλιο του 2020 έχει ανακοινώσει τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης, ύψους 100 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, για την Ελλάδα, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, έχει διαθέσει περισσότερα από 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

174 κλίνες ΜΕΘ

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, το ΙΣΝ είχε ανακοινώσει δωρεά για τη δημιουργία συνολικά 174 κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, συνολικού ύψους 16.4 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα  περιλαμβάνει και ένα πενταετές, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ.

Χτίζοντας πάνω στις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΙΣΝ προσδοκούσε να ενισχύσει την ετοιμότητα του ΕΣΥ, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή που βιώνουμε, με τις νέες κλίνες να είναι σε θέση να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως.

Πότε θα παραδοθούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ

Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν οι χώροι, στα νοσοκομεία ΚΑΤ, Tζάνειο, Αττικόν καθώς και Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς, στη Θεσσαλονίκη. Οι παραπάνω χώροι αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2021 θα έχουν παραδοθεί οι χώροι για άλλες 28 κλίνες σε Ιπποκράτειο Αθήνας, Παίδων Αγία Σοφία, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, Βοστάνειο Λέσβου, Βενιζέλειο στο Ηράκλειο και Άγιος Γεώργιος στα Χανιά.

Στο τέλος Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο για τις 7 νέες κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας. Οι χώροι για τις υπόλοιπες 86 κλίνες θα παραδοθούν, στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και στον Ευαγγελισμό, στον οποίο θα δημιουργηθούν 33 νέες κλίνες.

Σημειώνεται ότι, ειδικότερα στον Ευαγγελισμό, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, ολοκληρώθηκε, τον Μάιο του 2020, η δωρεά προμήθειας εξοπλισμού συνολικού ύψους 7.7 εκατ. ευρώ που αφορούσε, μεταξύ άλλων, στην προμήθεια περισσότερων των 850 κλινών νοσηλείας, εκ των οποίων οι 53 προορίζονται για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Εμφραγμάτων.

Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις

Η διαδικασία ολοκλήρωσης των εργασιών για την παράδοση των ΜΕΘ και των ΜΑΦ, παρά την καλή συνεργασία που έχουν Ελληνικό Δημόσιο και ΙΣΝ και την εφαρμογή ταχειών διαδικασιών για την αποφυγή γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, παραμένει απαιτητική και χρονοβόρα, διάρκειας περίπου 6 μηνών.

Ενδεικτικά, η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά από απαραίτητα βήματα, όπως την κύρωση της σχετικής σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΙΣΝ και του Ελληνικού Δημοσίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τη διενέργεια διαγωνισμών για την επιλογή αναδόχων για τα έργα σχεδιασμού και κατασκευής των χώρων που θα στεγάσουν τις νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του ΙΣΝ, του Ελληνικού Δημοσίου και της Διοίκησης καθενός από τα 15 νοσοκομεία ξεχωριστά.

Διαβάστε επίσης...

Επιχειρήσεις

Συνεχίζει τις δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα η Bayer Ελλάς, η οποία συνεργάζεται με την οργάνωση We4All για τη φύτευση 1.000 δέντρων σε περιοχές της Βόρειας...

gov4SDGs

Ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω του Gov.gr για την καταχώρηση όλων των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), ετοιμάζουν τα Υπουργεία Υποδομών...

Επιχειρήσεις

Ο Όμιλος Motor Oil και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, με στόχο τη σύμπραξη σε νέα πεδία αναδυόμενων τεχνολογιών, την ενίσχυση της καινοτομίας...