Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οργανισμοί

ΕΝΑΛΕΙΑ: Η ελληνική start up που καθαρίζει τις θάλασσες και επιστρέφει χρήματα στους ψαράδες

 

Ο Έλληνας Λευτέρης Αραπάκης βραβεύθηκε από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον

Είναι 26 χρονών, έχει όραμα, αρκετοί μπορεί να τον χαρακτηρίσουν ονειροπόλο για την πρωτοβουλία του και βραβεύθηκε από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Πρόκειται για τον Έλληνα Λευτέρη Αραπάκη, ο οποίος το 2016 ίδρυσε την οργάνωση ΕΝΑΛΕΙΑ, την πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας, με στόχο, αρχικά να διδάξει τους αλιείς πως να εξασκήσουν το επάγγελμά τους, με ένα πιο οικολογικό τρόπο και δεύτερον να συμπεριλάβει τους ψαράδες στην προσπάθεια να καθαριστεί η Μεσόγειος από τα πλαστικά μέσω της πρωτοβουλίας Mediterranean Cleanup.

Μάλιστα η ΕΝΑΛΕΙΑ, από την έναρξή της, έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 80 τόνους πλαστικά από τη θάλασσα.

Το βραβείο «Νέοι Πρωταθλητές της Γης – 2020»

Ο Λευτέρης, καθώς και άλλοι έξι νέοι, όλοι τους κάτω των 30 ετών, από διαφορετικές περιοχές του κόσμου, επιλέγησαν από μία διεθνή επιτροπή ειδικών μετά από μία ανταγωνιστική δημόσια διαδικασία.

Το βραβείο προσφέρει κεφάλαιο εκκίνησης και μέντορινγκ στους Πρωταθλητές για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία τους.

«Σε όλο τον κόσμο οι νέοι δείχνουν τον δρόμο ζητώντας ουσιαστικές και επείγουσες λύσεις στην τριπλή κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης» ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

Ποιος είναι ο Λευτέρης Αραπάκης και η ιδέα του

Ο Λευτέρης Αραπάκης προέρχεται από οικογένεια ψαράδων. Για πέντε γενιές η οικογένεια του δραστηριοποιείται στα πλούσια νερά της νοτίου Ελλάδος, ψαρεύοντας τον βακαλάο και τα μπαρμπούνια που έχουν θρέψει τους Έλληνες για χιλιετίες.

Όμως τα τελευταία χρόνια η υπεραλίευση και η ρύπανση, ειδικότερα από τα πεταγμένα πλαστικά, έχουν πλήξει την ελληνική αλιεία, ενώ τα αλιεύματα έχουν μειωθεί στο 34% τα τελευταία 50 χρόνια.

Έξω στη θάλασσα, ο Λευτέρης πρόσεξε ότι πολλά αλιευτικά σκάφη στην πόλη του τον Πειραιά επέστρεφαν με δίχτυα γεμάτα πλαστικά αντί για ψάρια. Τα πλαστικά αυτά πετάγονταν εκ νέου στην θάλασσα.

«Γινόμουν όλο και πιο ανήσυχος για την μείωση των ιχθυαποθεμάτων και την αύξηση των πλαστικών. Ανησυχούσα πολύ για τον πατέρα μου και τους αδελφούς μου που δεν θα μπορούσαν να ζήσουν απ’ τη δουλειά που έμαθαν να κάνουν και αγαπούν πολύ» λέει ο Λευτέρης ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά.

Η ανάπτυξη της ΕΝΑΛΕΙΑ

Σχεδόν 13 εκατoμμύρια τόνοι πλαστικών πετάγονται ωκεανούς κάθε μέρα, το ισότιμο του να ξεφορτώνει ένα φορτηγό σκουπίδια κάθε λεπτό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, θα υπάρχουν περισσότερο πλαστικά από ψάρια στη θάλασσα.

Σήμερα η ΕΝΑΛΕΙΑ συνεργάζεται με 700 ψαράδες σε 145 σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία προσφέροντας χρηματική αποζημίωση για τα πλαστικά που επιστρέφουν στην ακτή. Έτσι απομακρύνονται περίπου δώδεκα τόνοι πλαστικού από τη θάλασσα κάθε μήνα.

Αρχικά ο Λευτέρης Αραπάκης και η ομάδα του αποθήκευαν το πλαστικό σε μονάδες ανακύκλωσης στο λιμάνι. Η αύξηση ωστόσο του όγκου τους ενθάρρυνε να δημιουργήσουν μία πρωτοποριακή συνέργεια με την Healthy Seas, μία οργάνωση που εδρεύει στην Ολλανδία και διασφαλίζει ότι τα δίχτυα που βγαίνουν από τη θάλασσα, θα ανακυκλωθούν σε χάλια, κάλτσες, μάσκες και άλλα χρηστικά προϊόντα.

Επιπλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ μετατρέπει τα πλαστικά PET που συλλέγονται από τη θάλασσα (πλαστικά μπουκάλια κυρίως) σε προϊόντα ρουχισμού, μέσω μιας εταιρείας μόδας στη Μαδρίτη. Η ΕΝΑΛΕΙΑ δραστηριοποιείται πλέον σε 12 ελληνικά λιμάνια και στο Ρίμινι της Ιταλίας.

Διαβάστε επίσης...

Επιχειρήσεις

Συνεχίζει τις δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα η Bayer Ελλάς, η οποία συνεργάζεται με την οργάνωση We4All για τη φύτευση 1.000 δέντρων σε περιοχές της Βόρειας...

gov4SDGs

Ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω του Gov.gr για την καταχώρηση όλων των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), ετοιμάζουν τα Υπουργεία Υποδομών...

Επιχειρήσεις

Ο Όμιλος Motor Oil και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, με στόχο τη σύμπραξη σε νέα πεδία αναδυόμενων τεχνολογιών, την ενίσχυση της καινοτομίας...