Connect with us

Hi, what are you looking for?

gov4SDGs

Το σχέδιο μετατροπής της Αστυπάλαιας σε «πράσινο» νησί

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης – Volkswagen AG

Μνημόνιο συνεργασίες υπέγραψαν κυβέρνηση και Volkswagen AG για την πράσινη επένδυση «Smart & Sustainable Island» της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Αστυπάλαια.

«Η απόφαση  αυτή της Volkswagen να επιλέξει  ένα ελληνικό νησί και τη χώρα μας για την ανάπτυξη καινοτόμων και πράσινων τεχνολογιών σηματοδοτεί την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο χάρτη των επενδύσεων»

Επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα και τα νησιά της μέχρι τώρα ήταν γνωστά για τις κλασικές μορφές επενδύσεων. Οι αποφάσεις πρόσφατα της Microsoft και τώρα της VW δείχνουν ότι η χώρα μπορεί και έχει τις δυνατότητες να προσελκύσεις επενδύσεις του μέλλοντος όπως η πράσινη ενέργεια και οι «έξυπνες» τεχνολογίες. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της VW, Herbert Diess χαρακτήρισε σημαντικό βήμα του ομίλου να ξεκινήσει αυτό το «συναρπαστικό project στην Αστυπάλαια». 

Όπως εξήγησε το εν λόγω έργο στοχεύει στις μεταφορές με μηδενικές εκπομπές ρύπων και την επέκταση της ηλεκτροκίνησης με αυτοκίνητα και σκούτερς.

Το στρατηγικό σχέδιο της Volkswagen είναι να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε ένα «πράσινο» νησί, το οποίο θα τροφοδοτείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αποσύρει τα παλιά φορτηγά και λεωφορεία και θα τα αντικαταστήσει με νέα, ηλεκτροκίνητα και σύγχρονα οχήματα, ενώ θα γίνουν περισσότερα και τα ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

Το πρώτο βήμα θα αφορά στη δημιουργία σταθμών φόρτισης, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο νησί. Η Volkswagen θα τοποθετήσει σύγχρονους φορτιστές και η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα ξεκινήσει από εκεί, με στόχο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τεχνολογικό κέντρο που θα δοκιμάζονται πολλές καινοτόμες ιδέες.

Τι αλλάζει στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό σύστημα του νησιού, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει μια μελέτη για την επίτευξη ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ άνω του 60%. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός υβριδικού συστήματος που θα συνδυάζει παραγωγή από ΑΠΕ – αιολική και ηλιακή – με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.

Η συνολική ισχύς ΑΠΕ που απαιτείται ώστε το νησί να φτάσει το 60% ποσοστό διείσδυσης ανανεώσιμων είναι περίπου 3 MW σε συνδυασμό με μπαταρίες ισχύος 2 MW και χωρητικότητας τουλάχιστον 7 MWh.

Η μελέτη αυτή επικαιροποιείται με γνώμονα τις νέες ενεργειακές ανάγκες για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και τις εξελίξεις στο κόστος εγκατάστασης και εξοπλισμού, και αναμένεται να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα.

Σημειώνεται πάντως ότι η ηλεκτροκίνηση αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες μόνο κατά 15% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, μέγεθος που θεωρείται διαχειρίσιμο. Τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών του υβριδικού συστήματος που θα αναπτυχθεί στο νησί, όσον αφορά το μέγεθός του, την τεχνολογία και το κόστος.

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα περιγράφει το πλαίσιο αδειοδότησης του υβριδικού συστήματος και η διεξαγωγή διαγωνισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επιλογή του αναδόχου του έργου.

Η «πράσινη» παραγωγή και η αποθήκευση ενέργειας θα συνδυαστούν με τεχνολογίες έξυπνης φόρτισης για τη διαχείριση της επιπλέον ζήτησης που δημιουργείται από τα ηλεκτρικά οχήματα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε επίσης...