Connect with us

Hi, what are you looking for?

gov4SDGs

Σκρέκας: Θέλουμε η ΔΕΗ να μετατραπεί σε εθνικό πρωταθλητή – 2 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας

 

«Εμείς θέλουμε την ΔΕΗ να μετατραπεί σε εθνικό πρωταθλητή, να μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Ως κυβέρνηση, θα την βοηθήσουμε με κάθε ρυθμιστικό τρόπο ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, σχετικά με την προμήθεια υγρών καυσίμων για τις ανάγκες της εταιρείας κατά το έτος 2021.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, κατά την γενίκευση της συζήτησης σε όλα τα θέματα που αφορούν την ΔΕΗ και απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια να αυξήσει σημαντικά την χρηματιστηριακή αξίας της επιχείρησης και «αυτό σημαίνει ότι η περιουσία του δημοσίου και άρα των Ελλήνων πολίτων, έχει μεγιστοποιηθεί».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2018 ο όμιλος είχε ένα περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 146 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές της ήταν της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, εάν συνέχιζε έτσι η ΔΕΗ τα επόμενα 4-5 χρόνια, θα συσσώρευε ζημιές των 3 έως 4 δισ. ευρώ. Την χρηματιστηριακή της αξία την παραλάβαμε ως κυβέρνηση να είναι στα 300 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειες, ο υπουργός την απέδωσε στις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου που έχει σημειωθεί τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και στα τέλη του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Χαρακτηριστικά ανέφερε πως πριν 6 μήνες η τιμή του φυσικού αερίου μετατρεπόμενη σε αξία ανά ΜWh παραγόμενης ενέργειας, ήταν περίπου στα 15 με 20 ευρώ και σήμερα έχει φτάνει στα 30 με 35 ευρώ. Οι τιμές του CO2 ήταν στα 20 ευρώ ανά παραγόμενο τόνο στην ατμόσφαιρα και σήμερα έχει φτάσει η τιμή να είναι 60 ευρώ. Την ώρα που μία παραγόμενη ηλεκτρική ΜWh που προέρχεται από λιγνίτη έχει συνολικό κόστος 120 ευρώ (όπου τα 80 ευρώ οφείλονται στο κόστος του CO2) και ο μέσος όρος από τα φωτοβολταϊκα είναι μόλις στα 40 ευρώ.

Ο υπουργός, παρουσιάζοντας έναν συγκριτικό πίνακα με τις χονδρικές τιμές αγοράς ενέργειας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, ανέφερε ότι αυτό που προκύπτει, είναι ότι η χώρα μας αγοράζει σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρική ενέργεια τις 6 από τις 7 ημέρες της εβδομάδας, από τη γείτονα. Αυτό, είπε, αποδεικνύει ότι δεν ισχύουν οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης πως στην χώρα μας υπάρχει η οποιαδήποτε χειραγώγηση τιμών, πρακτικές ολιγοπωλίων ή αισχροκέρδειας. Στόχος μας βέβαια, υπογράμμισε ο υπουργός, «είναι να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την μετατροπή της παραγωγικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Η ΡΑΕ που ρυθμίζει την αγορά, πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «έχει καλέσει όλους τους προμηθευτές, μεταξύ αυτών και τη ΔΕΗ, όπου τους ζητάει να της παρουσιάσουν την δομή του κόστους και πως προκύπτουν οι τιμές λιανικής πώλησης αλλά και πώς αυτό παρουσιάζεται στους πολίτες, ώστε να μην υπάρχουν αθέμητες πρακτικές».

Η ΔΕΗ, ανέφερε ο υπουργός, «από 600 εκατ. ευρώ ζημία, κατάφερε να έχει ως όμιλος 1,5% κέρδος προ φόρων. Αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να θεωρείται ως αισχροκέρδεια. Είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή 30 λεπτά του ευρώ το μήνα, στο ρεύμα κάθε νοικοκυριού. Εάν τα κόψουμε αυτά τα 30 λεπτά, η εταιρεία θα μπαίνει μέσα και δεν θα μπορεί να κάνει και οποιασδήποτε επένδυση» είπε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από την δική του πλευρά ανέφερε ότι «οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν θα βγουν εκτός συστήματος, αλλά θα βγουν εκτός αγοράς. Έτσι θα έχουν κάποια εξτρά αμοιβή λόγω στρατηγικής τους εφεδρείας και θα μπαίνουν στο σύστημα όποτε χρησιμοποιούνται. Και αυτό είναι κάτι που και η Ελληνική Δημοκρατία δια της κυβερνήσεως το έχει αιτηθεί στην Κομισιόν και το ζητάει και η ΓΕΝΟΠ και όλοι εργαζόμενοι και εμείς θέλουμε αυτό να καταφέρουμε. Οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του 2023».

Σχετικά με «το τι ΔΕΗ θέλουμε να έχουμε και τι ΔΕΗ έχουμε σήμερα», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως «η ΔΕΗ για πολλές δεκαετίες ήταν μια επιχείρηση ισχυρή με αρκετή κερδοφορία και μπορούσε να κάνει επενδύσεις. Εμείς, από την στιγμή που αναλάβαμε, πετύχαμε μια αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της επιχείρησης. Βρήκαμε ένα ταμειακό έλλειμμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ και άλλα 950 εκατ. ευρώ χρέη προς τρίτους. Έκτοτε, εδώ και ενάμιση χρόνο δουλεύουμε για να πληρώσουμε αυτά τα χρέη και δεν έχουμε μπορέσει να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση από αυτές που σχεδιάζουμε με τις ΑΠΕ. Έχουμε πληρώσει συσσωρευμένα χρέη 400 εκατ. ευρώ οφειλές προς την αγορά και 636 εκατ. ευρώ καθαρό χρέος Παράλληλα έχουμε ήδη πληρώσει 270 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ και αυτά τα χρήματα πάνε σε όλη την αγορά του κλάδου. Η ΔΕΗ είχε μπλοκάρει, και η κατάσταση ήταν ασφυκτική για όλο τον κλάδο». Τόνισε πως «η ΔΕΗ πρέπει να έχει λειτουργική κερδοφορία γύρω στα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, αφενός γιατί τώρα πληρώνει τα χρέη της, αφετέρου γιατί στο μέλλον θα πρέπει να κάνει τις μεγάλες επενδύσεις της στις ΑΠΕ, που είναι ο δικός μας φυσικός πόρος. Και επενδύσεις γίνονται μόνο εάν έχουμε λειτουργική κερδοφορία. Άλλη μαγική συνταγή δεν υπάρχει».

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Μιχαηλίδης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Έρχεται ισχυρό «κύμα» επενδύσεων και στις κατασκευαστικές εταιρείες

Uni Systems: Η νέα θυγατρική στην Ισπανία και η ενίσχυση της παρουσίας στην Ευρώπη

Westnet: Επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Πολωνία

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...