Connect with us

Hi, what are you looking for?

gov4SDGs

Παπαθανάσης: Θα γίνουμε ένα hub ενέργειας, αυτός είναι ο στόχος μας – Αναμένονται κονδύλια 77 δισ. ευρώ

Δεύτερη ημέρα εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με τίτλο "New Realities", Πέμπτη 7 Απριλίου 2022. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ, Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

 

Υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης παρουσιάζουν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, με το ενδιαφέρον για επενδύσεις να είναι διαρκώς αυξανόμενο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφ΄ψν, τόνισε ότι για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ έχουμε αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σε όλη την χώρα. Υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στη χώρα πόροι ύψους 77 δισ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κλπ.), που θα μοχλεύσουν άλλα 40 δισ. ευρώ.

«Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με έργα που δεν είναι ώριμα και δεν είναι  bankable» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης. Αναφέρθηκε επίσης στις διευκολύνσεις που παρέχει ο νέος επενδυτικός νόμος, παραδέχθηκε όμως ότι το κράτος είναι βαρύ, έχει ισχυρή γραφειοκρατία και παίρνει χρόνο να βελτιωθεί. «Πρέπει να καίμε την πιθανότητα να αναγεννηθεί η γραφειοκρατία» είπε με νόημα. Εκτίμησε, δε, ότι η χώρα θα μπει στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

O κ. Παπαθανάσης είπε ότι έως το 2019 δεν υπήρχε ένα φιλο-επενδυτικό κλίμα στην χώρα και ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με σκληρή δουλεία άλλαξαν το τοπίο στη χώρα. Η ρητορική είναι συγκεκριμένη: θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Ο επενδυτικός Νόμος βοήθησε στην απλοποίηση και την επιτάχυνση διαδικασιών. «Με σκληρή δουλειά αλλάζουμε τη γραφειοκρατία, δημιουργούμε μία ζώνη ασφάλειας μεταξύ κράτους και επενδυτή και κρατώντας το επιτελικό κράτος, αναθέτουμε στον ιδιωτικό τομέα αρκετές διαδικασίες που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τον έλεγχό τους». «Ο νόμος για δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στοχεύει στο να έρθουν πόροι και από διαρθρωτικά ταμεία και όχι μόνο από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή τα Δικαια αναπτυξιακά κεφάλαια», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι στην Ελλάδα όλοι περιμένουν την έναρξη του νέου αναπτυξιακού νόμου ενώ αναμένει στη χώρα μας να γίνουν αρκετά μεγάλα έργα στον τομέα της ενέργειας. «Ναι, θα γίνουμε ένα hub ενέργειας, αυτός είναι ο στόχος μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στους κλάδους του τουρισμού, αγροδιατροφής, μεταποίησης, καινοτομίας, ψηφιακής αναβάθμισης και start-ups. Τέλος είπε ότι γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν ή να βελτιωθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα ή ζητήματα που σχετίζονται με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια  διεθνείς επενδυτές για την Ελλάδα, στάθηκε η Τερέζα Φαρμάκη, Managing Partner της Astarte Capital Partners, τονίζοντας ότι η αναδύεται μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να προσελκύσουν ξένους θεσμικούς επενδυτές. «Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης σε πάρα πολλούς τομείς, η πανδημία καθυστέρησε τις εξελίξεις, αλλά κάνει πιο μεγάλη την ανάγκη να προχωρήσουμε» σχολίασε η κυρία Φαρμάκη.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Νεκτάριος Νώτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Notice Content and Services και συνιδρυτής της  ESGreece, ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Αlpha Bank, εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χαμηλώνει τη μπάρα για την χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι στη διαδικασία αξιολόγησης από τις τράπεζες. «Δουλειά μας είναι να καταλάβουμε ένα επενδυτικό σχέδιο, να διαπιστώσουμε τους κινδύνους. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν λεφτά πρέπει να γίνει μια επένδυση, αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Κάθε σχέδιο που θα πείσει θα χρηματοδοτηθεί» ανέφερε ο κ. Καλαμάκης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠΕ: Ολοκλήρωσε επένδυση 130 εκατ. στην Κοζάνη – Κατασκεύασε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα

Viva Wallet: Δημιουργεί την πρώτη ανέπαφη πόλη στην Πορτογαλία

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις: Ανάκαμψη 170% το 2021 – Κάλυψαν το 60% του κύκλου εργασιών το 2019

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...