Η κλιματική κρίση αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης με παρεμβάσεις όπως η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των απαντήσεων για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μας επιβάλλει να τα αλλάξουμε όλα, παραγωγή, κίνηση, οικοδόμηση. Γι αυτό και εξασφαλίσαμε 18,5 δισ. ευρώ από το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και από τους πόρους ΕΣΠΑ ώστε ένας από τους 4 πυλώνες να αφορά την πράσινη οικονομία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ έβαλε φρένο στην παραφιλολογία για τις καμένες εκτάσεις.
«Θα έχουμε την ευκαιρία στην Βουλή να ψηφίσουμε -ελπίζω διακομματικά- το πρώτο νόμο για την κλιματική αλλαγή. Να κλείσω τέλος καταδικάζοντας κάποιους μύθους που δηλητηριάζουν την δημόσια ζωή. Η κυβέρνηση με βάση το σύνταγμα κηρύσσει όλες τις καμένες εκτάσεις αναδασωτέες» ανέφερε ο κ Μητσοτάκης.
Fake news ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες
Αναφερόμενος στις ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός σημείωσε «Ούτε γίνεται να μιλούν κάποιοι για ανεμογεννήτριες όταν η ισχύουσα νομοθεσία και η νομολογία προβλέπει συνύπαρξη ανεμογεννητριών και δασών. Δεν πρέπει να σιγοντάρουμε σενάρια που αναφέρουν ότι τα δάση καίγονται για να μπουν ανεμογεννήτριες. Πρέπει αυτά τα υπόγεια ρεύματα που συναντούνται με τους αντιεμβολιαστές να βρίσκουν κοινές απαντήσεις από την εθνική αντιπροσωπεία. Πρέπει να κυριαρχήσει η λεωφόρος της επιστήμης και όχι ο παράδρομος του ψέματος».
«Εχουμε το χρέος να προτάξουμε τις απαντήσεις για καλύτερη πολιτική προστασία, για το πώς θα μετέχουμε στην μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος μηδενικών εκπομπών. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε σύνολο κυβερνητικών επιλογών που θέλω να πιστεύω ότι ξεπερνούν τα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ειδικά η συζήτηση για τον κλιματικό νόμο θα δώσει ευκαιρία για ενσωμάτωση θετικών ιδεών για τις οποίες η κυβέρνηση είναι ανοικτή. Πρέπει να διαψεύσουμε τον Βίκτορα Ουγκό που ανέφερε ότι η φύση μιλά αλλά ο άνθρωπος δεν την ακούει» ήταν η ακροτελεύτια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον δείκτη ESG – Τι δείχνει έρευνα της Ernst & Young
ΔΕΗ: «Πράσινο» ομολογιακό δάνειο 300 εκατ. από την Alpha Bank – Ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν
