Ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τη δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης: «2ος κύκλος: Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν», προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων https://www.ependyseis.gr/ και η περίοδος υποβολής λήγει την Τετάρτη 2 Αυγούστου και ώρα 13.00.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.) και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας: 5.8 – «Ενίσχυση των επιχειρήσεων για αύξηση της εξωστρέφειας στις εθνικές και διεθνείς αγορές».
Η ενίσχυση για τις επιχειρήσεις του κλάδου γούνας και συναφών ειδών θα καλύψει, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων.
Ωφελούμενες είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή και το μέγεθος της επιχείρησης, που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι την 14.03.2022 (ημερομηνία έναρξης των κυρώσεων) και δεν έχουν ενταχθεί στην Πράξη «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν».
Για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου γούνας, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας είχε σήμερα συνάντηση με τη Βουλευτή Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, η οποία του ανέλυσε ιδέες και προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στηρίζουμε έμπρακτα με 8 εκατ. ευρώ τον κλάδο της γούνας στη Δυτική Μακεδονία που επλήγη σημαντικά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η ενίσχυση της βιωσιμότητας του σημαντικού αυτού κλάδου, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι κομβικής σημασίας, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, ώστε να διατηρηθούν τα θετικά και πολλαπλασιαστικά οφέλη που φέρνει στην τοπική οικονομία και κοινωνία».
