Connect with us

Hi, what are you looking for?

gov4SDGs

Η Χάλκη το πρώτο «πράσινο» νησί – Οι επιχειρήσεις πίσω από το project GR-eco και η Εθνική πρωτοβουλία (upd) (pics)

 

Μικρότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αναβάθμιση των ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών εξασφαλίζει για τους κατοίκους της Χάλκης το σχέδιο GR-eco, το οποίο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Η «πράσινη» ενέργεια σε συνδυασμό με «πράσινες» μεταφορές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα με ηλεκτροκίνητο σκάφος, διαχείριση των απορριμμάτων, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς περιλαμβάνονται στο πακέτο των δράσεων που συνθέτουν την πρωτοβουλία GR-eco, η οποία εγκαινιάζεται στη Χάλκη αλλά θα επεκταθεί σε περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Σχετική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του τη Δευτέρα στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, σημειώνοντας ότι «η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Χάλκη τα έργα που εγκαινιάζονται συμφωνήθηκαν σε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Η Χάλκη στην εποχή της βιώσιμης και πράσινης μετάβασης

Οι κάτοικοι της Χάλκης, από σήμερα, θα μπορούν να επωφελούνται από την πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο μέγιστης ισχύος 1MWp, που θα μειώσει δραστικά ή ακόμα και θα μηδενίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας “ChalkiON”, η οποία αποτελεί την πρώτη περίπτωση τέτοιου έργου στην Ελλάδα, οι κάτοικοι του νησιού ουσιαστικά θα παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που θα καταναλώνουν. Θα έχουν την εμπειρία της κίνησης και των μεταφορών με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος, επιτομή της κυκλικής οικονομίας. Επίσης, έχουν στη διάθεσή τους καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων.

Η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο και «έξυπνο» νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι επιχειρήσεις πίσω από το project

Η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος του εξοπλισμού για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού και εγκατέστησε τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ΔΕΗ blue στο νησί. Η Akuo Energy και η Omexom/Vinci Energies ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Παράλληλα, οι δύο αυτές εταιρείες έχουν αναλάβει τον «έξυπνο» δημόσιο και αρχιτεκτονικό φωτισμό στο δημαρχείο της πόλης και τον πύργο με το παλιό ρολόι του Δήμου Χάλκης. Η Citroën και η ALD Automotive προσφέρουν ως δωρεά τα ηλεκτρικά οχήματα στον Δήμο Χάλκης για την αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Η Vodafone Ελλάδας ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας του νησιού σε 5G, υλοποίησε την παροχή δημοσίου, δωρεάν wi-fi και παρέχει υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Vodafone ενέταξε τη Χάλκη στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που υλοποιεί, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας. Επιπλέον, το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε το πρότυπο STEM lab Generation Next για το σχολείο της Χάλκης και προσέφερε στα παιδιά του νησιού την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις επιστήμες και την τεχνολογία (STEM), καθώς και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Ένα μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα διεξάγεται από το ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της Παπαστράτος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας για προώθηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος που αντλεί την ενέργεια του από τον ήλιο, μέσω των ενσωματωμένων φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς και με απευθείας παροχή ρεύματος. Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο.

Εθνική πρωτοβουλία GR-ecoislands

Η πρωτοβουλία των GR-ecoislands αποσκοπεί στη μετατροπή των ελληνικών νησιών σε διεθνή πρότυπα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και εστίες καινοτομίας, μέσα από δράσεις όπως είναι η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η δημιουργία ψηφιακών υποδομών, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλαγές φέρνει ο κλιματικός νόμος – Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και υπεράκτια αιολικά πάρκα

Όμιλος ΟΤΕ: Case study στα διεθνή πανεπιστήμια ο μετασχηματισμός του ομίλου – Τα χρόνια της κρίσης και η στρατηγική που ακολούθησε

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη – Η στρατηγική 7 πυλώνων της εταιρείας

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...