Connect with us

Hi, what are you looking for?

gov4SDGs

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Περνά στην ψηφιακή εποχή με το mega project της ψηφιοποίησης υποθηκοφυλακείων

 

Το ενδιαφέρον των ισχυρότερων παικτών της αγοράς έχει προσελκύσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα, αυτό της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και αφορά στην ψηφιοποίηση ενός αρχείου άνω των 600 εκατ. σελίδων που τηρούνται στο Σύστημα Μεταγραφών και Υποθηκών των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας.

Τις μηχανές τους για συμμετοχή στον διαγωνισμό, οποίος αναμένεται εντός τριμήνου, ζεσταίνουν οι leaders στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής. Στους ενδιαφερόμενους φαίνεται να φιγουράρουν ο Όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο σύστασης κοινοπραξίας με άλλη εταιρεία, το όνομα της Vodafone, αλλά και του ελληνικού τμήματος της Google.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα στη σελίδα που ανοίγει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μάλιστα είναι και ο λόγος που ο διαγωνισμός θα είναι σε τέσσερα μέρη, με 3ετή υλοποίηση του έργου.

Το αρχείο του Ελληνικού Κτηματολογίου ξεπερνά τις 600 εκατ. σελίδες, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν σε ψηφιακή μορφή σε μία τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, όπως δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση.

Σημειώνεται ότι το πλήρες αντικείµενο του έργου είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήµατος Μεταγραφών και Υποθηκών (σάρωση των Τίτλων-Οµάδων Εγγράφων/Βιβλίων) και η καταχώρηση των στοιχείων τους σε εξειδικευμένο σύστημα ηλεκτρονικών Εφαρµογών-∆ιαχείρισης εγγράφων & Ψηφιακών Αρχείων.

Τέλος για την υλοποίηση του έργο αναμένεται να δοθεί τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, θα υπάρξει παροχή τεχνογνωσίας και συνεργασία σε συμβουλευτικό επίπεδο από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε ορισμένα ζητήματα, αλλά και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο για το mega – project της ψηφιοποίησης του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων

Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση του Κτηματολογίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει καταρτίσει συγκεκριμένη στρατηγική κινήσεων με ορίζοντα το 2024.

Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να επιταχυνθεί η κεντρική αυτή στρατηγική που θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

1. Επίσπευση της Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα

Στόχος είναι μέσα στο 2021 να έχει ξεκινήσει και να φτάσει σε σημαντικό βαθμό ολοκλήρωσης η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της ελληνικής Επικράτειας. Η συλλογή δηλώσεων αποτελεί το πρώτο επίπεδο Κτηματογράφησης όπου οι πολίτες καλούνται να έρθουν σε επαφή με το Κτηματολόγιο και να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Στη συνέχεια ακολουθούν το στάδιο της Προανάρτησης και τέλος της Ανάρτησης όπου πλέον η ιδιοκτησία των πολιτών κατοχυρώνεται και θωρακίζεται, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό περιβάλλον.

2. Επιτάχυνση του μετασχηματισμού των παλαιών υποθηκοφυλακείων σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία

Τα 390 υποθηκοφυλακεία που σήμερα υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μετεξελιχθούν σταδιακά και στο σύνολο τους σε 92 σύγχρονα νέα Κτηματολογικά Γραφεία υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

3. Ψηφιοποίηση δομών και υπηρεσιών του Κτηματολογίου με στόχο να εξελιχθεί σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο»

Ήδη το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει προγραμματίσει την λειτουργία πολλών νέων ψηφιακών υπηρεσιών εντός του προσεχούς εξαμήνου, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης τόσο των πολιτών όσο και των επαγγελματιών που συνεργάζονται με το Κτηματολόγιο. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι ο πολίτης και ο επαγγελματίας να μην χρειάζεται να επισκέπτεται τα κατά τόπους Κτηματολογικά Γραφεία αν εξαιρέσουμε τις απολύτως απαραίτητες συναλλαγές με τον φορέα οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ψηφιακό τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου: Το καινοτόμο καλώδιο ποντίζεται σε βάθη ρεκόρ – Ολοκληρώθηκε η υποβρύχια διασύνδεση

Motor Oil: Επενδύει 123,5 εκατ. και αποκτά χαρτοφυλάκιο Αιολικών Πάρκων

UBS: Επενδύσεις 141 δισ. δολαρίων στη βιώσιμη ανάπτυξη – Ενίσχυση 154% του «πράσινου» χαρτοφυλακίου

Διαβάστε επίσης...