Το χώρο όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας, στις παλιές εγκαταστάσεις της «ΧΡΩΠΕΙ», επί της οδού Πειραιώς, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτή Κορινθίας Χρίστο Δήμα.
Παρουσιάζοντας την πρόοδο του έργου που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι την προηγούμενη Παρασκευή ξεκίνησε και επίσημα η β’ φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού, με τον ανταγωνιστικό διάλογο να διεξάγεται τους επόμενους μήνες.
Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο αφού το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας. Με την υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα.
Επισημαίνεται πως η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας που δημιουργείται στην Ελλάδα θα είναι ένας φυσικός χώρος όπου ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ένας από τους πρώτους προγραμματικούς στόχους της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος τους είχε θέσει στη Βουλή κατά την πρώτη μέρα της παρουσιάσεως του κυβερνητικού έργου, ήταν η δημιουργία του κέντρου καινοτομίας στην Αττική. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκληρή δουλειά από τον υφυπουργό, Χ. Δήμα και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας “ έτρεξε” τις διαδικασίες πάρα πολύ γρήγορα και είμαστε σήμερα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατακύρωση του αναδόχου ο οποίος θα υλοποιήσει ένα τεράστιο έργο που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στον Πειραιά ειδικότερα. Το έργο θα δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας και θα δώσει επαγγελματική διέξοδο και πρόοδο σε χιλιάδες επιχειρήσεις».
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένας χώρος όπου συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ στόχος είναι η δημιουργία συνεργιών για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. «Δημιουργούμε μια φυσική έδρα καινοτομίας στην Ελλάδα σε αυτό το χώρο. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα τη δεύτερη φάση και ελπίζουμε ότι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε τον ανάδοχο ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου» δήλωσε ο κ. Δήμας και συμπλήρωσε: «Μαζί με τον πρωθυπουργό είχαμε σχεδιάσει από την πρώτη στιγμή την δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ. Το γεγονός ότι ήταν ένας χώρος επιχειρηματικής καινοτομίας τους προηγούμενους αιώνες είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ, καθώς θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της περιοχής και παράλληλα να πετύχουμε το εγχείρημα της σύγχρονης καινοτομίας, ώστε εκτός από το να κρατάμε νέους ταλαντούχους επιστήμονες στη χώρα μας να αρχίσουμε να προσελκύουμε και ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν εντός της χώρας».
Την ικανοποίησή του για το έργο εξέφρασε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Όπως είπε, «η Πολιτεία Καινοτομίας δημιουργεί 2.500 θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα αλλάζει όλο το τοπίο σε μια γειτονιά του Πειραιά. Μέσα από την καινοτομία και τη νεοφυή διάθεση οι επιχειρήσεις θα συνεργαστούν και θα κρατήσουμε τους νέους μας εδώ στην πατρίδα μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ευχαρίστησε την κυβέρνηση που επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά για να δημιουργήσει την Πολιτεία Καινοτομίας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «πρόκειται για πολύ μεγάλη επένδυση που θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας ενώ θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι μια από τις υποβαθμισμένες περιοχές του Πειραιά, με άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά και με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να αναβαθμιστεί η περιοχή. «Είμαστε ευτυχισμένοι που το κέντρο καινοτομίας της Ελλάδας δημιουργείται στον Πειραιά» είπε ο κ. Μώραλης και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την επιλογή του σημείου αλλά και την γρήγορη ταχύτητα που επέδειξε.
Διαβάστε επίσης:
Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ισχυρό το αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία – Στα 681 εκατ. η προστιθέμενη αξία
Τέρνα Ενεργειακή: Ενισχύει την παρουσία της στην Πολωνία με νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα
