Για την «Υπόγεια εκμετάλλευση ΚΟΥΤΖΗ – Το πρώτο πράσινο υπόγειο μεταλλείο» μίλησε ο Δρ. Γεώργιος Μπουρμάς, Γενικός Διευθυντής Μεταλλείων Ευβοίας, Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Ε., στο πλαίσιο του 2ου Webinar της σειράς GRawMat Innovation Cluster Webinar Series με τίτλο: Σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην εξορυκτική βιομηχανία.
Εκπροσωπώντας την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ανέφερε αρχικά ότι η εταιρεία αποτελεί τη μακροβιότερη ελληνική μεταλλευτική επιχείρηση και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1959. Διαθέτει μεταλλευτικές παραχωρήσεις στην Χαλκιδική, στην Εύβοια και στην Τουρκία.
Το 2017 ξεκίνησε πρόγραμμα αξιολόγησης του μεταλλευτικού δυναμικού της Εύβοιας και τον Δεκέμβριο 2021 έγινε έναρξη εργασιών υπόγειας εκμετάλλευσης στη θέση Κουτζή. Η εν λόγω υπόγεια εκμετάλλευση αποτελεί το πρώτο «πράσινο» υπόγειο μεταλλείο στον κόσμο βάσει των ακόλουθων μοναδικών του χαρακτηριστικών:
- Το σύνολο των μηχανημάτων έργου λειτουργούν αποκλειστικά με ηλεκτρισμό, είτε ενσύρματα είτε με μπαταρίες. Συνεπώς οι εκπομπές CO2 είναι μηδενικές.
- Η εξόρυξη λευκολίθου και στείρων πραγματοποιείται αποκλειστικά με μηχανικά μέσα και με ταυτόχρονο καταιονισμό νερού στα μέτωπα. Συνεπώς, δεν εκλύονται τοξικά αέρια λόγω απουσίας ανατινάξεων και δεν παράγεται σκόνη.
- Οι αποτυπώσεις των υπογείων έργων εκτελούνται καθημερινά μέσω της τεχνολογίας SLAM (χρήση φορητών σαρωτών). Τα νέφη σημείων αξιοποιούνται στην εκπόνηση τριδιάστατων γεωτεχνικών ομοιωμάτων πολύ υψηλής ακρίβειας, μέσω των οποίων υπολογίζονται άμεσα οι συντελεστές ασφαλείας των υπογείων κατασκευών και διαστασιολογούνται τα μέτρα άμεσης υποστήριξης.
- Η παρακολούθηση των μικρομετακινήσεων υλοποιείται μέσω ειδικών γεωτεχνικών αισθητήρων και το σύνολο του προσωπικού γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το μέγεθος των μικρομετακινήσεων σε νευραλγικές θέσεις του υπόγειου μεταλλείου.
- Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι μοναδικές για υπόγεια εκμετάλλευση. Το έμπειρο προσωπικό υπογείων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «καθημερινά ξεχνάμε ότι εργαζόμαστε σε υπόγειο μεταλλείο».
Ο Δρ. Ζ. Αγιουτάντης μίλησε για την «Ανάπτυξη τεχνολογιών πλοήγησης φορτηγών υπογείων σε υπόγεια ανθρακωρυχεία» και ανέφερε ότι η μεταλλευτική βιομηχανία είχε από πολύ παλιά αναπτύξει τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων με σκοπό την βελτιστοποίηση της μεταφοράς σε επιφανειακά μεταλλεία. Πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τέτοια οχήματα τα οποία μπορούν να πάρουν αποφάσεις (κίνηση, στροφή, κ.λπ.) και να σταματήσουν όταν δουν εμπόδια ή όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή οδήγηση. Μεγάλος αριθμός εταιρειών και κατασκευαστών έχει αρχίσει να συζητάει το θέμα της αυτονομίας υπόγειου εξοπλισμού με έμφαση στο μεταφορικό έργο αλλά και άλλες διαδικασίες.
Διαβάστε περισσότερα
Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας
Ελληνικά Πετρέλαια και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν υπεράκτια αιολική ενέργεια
