Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

Βενέτης: Τα επενδυτικά σχέδια ανάπτυξης δικτύου, οι συζητήσεις σε Αγγλία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και ο ρόλος της πανδημίας

 

Η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εταιρεία Βενέτης, η οποία, αναφορικά με τα εκτός συνόρων σχέδιά της, επιχειρεί να λανσάρει το νέο τύπο καταστήματος Veneti Great.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και συμφωνίες, με συνεργάτες της σε Αγγλία, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία, οι οποίες ωστόσο, προς το παρόν, δεν μπορούν να υλοποιηθούν λόγω της πανδημίας.

Ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων

Το δίκτυο καταστημάτων της εταιρείας Βενέτη ανέρχεται σε 113 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία προχώρησε ήδη στο άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Χανιά, Φιλοθέη και Νέα Κηφισιά. Επίσης η Βενέτης θα ανοίξει νέα σημεία στον Βόλο, στο Περιστέρι και στην Κηφισιά, ενώ πριν το Πάσχα θα εγκαινιάσει το πρώην Jackson’s Hall.

Στα σχέδια της διοίκησης είναι η δημιουργία νέου σχήματος στην καφεστίαση με τη μορφή του take away, καθώς επίσης και δύο digital concepts παραγγελιών μέσα από dark kitchens, χωρίς δηλαδή χώρο εστίασης του κοινού. Το ένα θα φέρει την ονομασία Pizza Mia και το δεύτερο Jackson’s Burger.

Το νέο concept καταστήματος Veneti Great

Ο νέος τύπος καταστήματος Veneti Great, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κτίριο Μπάγκειον του Έρνστ Τσίλερ στην Ομόνοια, άνοιξε τον Ιούλιο του 2020, ωστόσο λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων ανέστειλε την λειτουργία του στο τέλος του ίδιου έτους, καθώς είχε πολύ μεγάλες ζημίες. Πλέον βρίσκεται στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού και λειτουργεί ως ένας πολυχώρος γεύσεων Shop in Shop που στεγάζει δέκα διαφορετικά concept εστίασης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «Βενέτης», Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μετά το «ΒΕΝΕΤΗ 1948» στο ΝΕΟΝ που από το 2013 συνέβαλε στην αναζωπύρωση της επιχειρηματικής κίνησης της περιοχής, η εταιρεία παραμένει συνεπής στη στρατηγική της απόφαση να επενδύει στην αναστήλωση, συντήρηση και λειτουργία ιστορικών κτιρίων υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας στο κέντρο της Αθήνας, με μία νέα επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο κτίριο η εταιρεία Βενέτη το έχει μισθώσει από το 2006 από το Μπάγκειον Ίδρυμα και έχει καταβάλει συνολικά μισθώματα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Οικονομικά μεγέθη

Η εταιρεία Βενέτη επηρεασμένη από την πανδημία απώλεσε το 2020 το 24% του τζίρου της. Ωστόσο, προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις με την διάθεση των προϊόντων veneti Family στα σούπερ μάρκετ και στη μικρή λιανική, ενώ ξεκίνησε και τις πρώτες εξαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων. Όπως ανέφερε ο κ. Μονεμβασιώτης, ο κύκλος εργασιών την περυσινή χρονιά ανήλθε στα 36.354.986 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 1.710.920 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς προβλέψεις, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα 40 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2020 και τα κέρδη προ φόρων στα 2,035 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 19% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Κληθείς να σχολιάσει τις αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες και την αύξηση ενεργειακού και μεταφορικού κόστους, ο κ. Μονεμβασιώτης σημείωσε ότι η ενέργεια έχει αυξηθεί στα καταστήματα κατά 200%-300%, ενώ οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί από 20%-40%. Όπως είπε, «πρόκειται για το τελειωτικό χτύπημα στην εστίαση».

Πρόσθεσε επίσης, ότι η Βενέτης είναι ελληνική οικογενειακή εταιρεία. Έχει τη δυνατότητα να είναι ευέλικτη και γρήγορη. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανατιμήσεις στις τελικές τιμές των προϊόντων της μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, επεσήμανε ότι από τις αρχές του νέου χρόνου αναγκαστικά η εταιρεία θα προβεί σε μονοψήφιες ανατιμήσεις, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να απορροφά τις ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.
Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων του Ομίλου παραμένει 1.750 άτομα, όπως στην προ Covid εποχή.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΠΕ: Επιταχύνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός – Έρχονται νέες εξαγορές σε ΑΠΕ

Μύλοι Λούλη: Η βιώσιμη ανάπτυξη στρατηγικός πυλώνας λειτουργίας – Τι περιλαμβάνει η έκθεση της εταιρείας

Moody’s: Η πράσινη μετάβαση δημιουργεί επενδυτική ευκαιρία 45 τρισ. δολαρίων – Οι τομείς που κεντρίζουν το ενδιαφέρον

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...

gov4SDGs

Περισσότεροι από 600 κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων παρέλαβαν τους μικρούς οικιακούς καφέ κάδους και ενημερώθηκαν αναλυτικά για την οικιακή συλλογή βιοαποβλήτων. Η παράδοση έγινε...