Δραστικά μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος καλείται να λάβει η αεροπορική βιομηχανία, όπου, υπό αυτό το πρίσμα, κολοσσοί όπως η Airbus αλλά και μικρές ερευνητικές ομάδες, επιχειρούν να απογειώσουν αεροσκάφη τα οποία θα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
Στόχος είναι οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, ωστόσο Airbus και Boeing στοχεύουν στο 2030, κάτι το οποίο δεν θεωρείται και τόσο εύκολο εγχείρημα.
Ειδικοί εκτιμούν πως ο πιο άμεσος τρόπος για να μειωθεί το ανθρακικό αποτύπωμα των επιβατικών αεροσκαφών είναι η χρήση εναλλακτικών, μη ορυκτών καυσίμων.
Από το 2008, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση με βιοκαύσιμα από έλαια καρύδας και μπαμπάσου, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 215 χιλιάδες εμπορικές πτήσεις με μη ορυκτά καύσιμα.
Μετά από την αντίδραση στην παραγωγή βιοκαυσίμων από μη ανανεώσιμες πηγές, τα βιώσιμα καύσιμα αεροσκαφών προέρχονται, πλέον, κυρίως από φυτικά υλικά ή ακόμη και από απορρίμματα. Η αντικατάσταση των παραδοσιακών καυσίμων από τα ανανεώσιμα θεωρείται ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να μειωθούν σημαντικά οι εκβολές άνθρακα της αεροπορικής βιομηχανίας.
Αυτή τη στιγμή, τα περίπου 25.000 εμπορικά αεροσκάφη του πλανήτη είναι υπεύθυνα για το 2% με 3% των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα, όμως αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραστικά στο σύντομο μέλλον.
Πριν από την πανδημία και την οικονομική ζημιά που έφερε, ο αριθμός των επιβατικών ταξιδιών προβλεπόταν να εκτοξευτεί, από 9 δισεκατομμύρια το 2018, σε 20 δισ. το 2040. Ως αποτέλεσμα, σε 30 χρόνια, ακόμη και αν έχει βελτιωθεί η αποδοτικότητα των μηχανών, ο τομέας της αεροπλοΐας ίσως παράγει σχεδόν το 20% των παγκοσμίων εκπομπών σύμφωνα με τους Financial Times.
Όμως παρά την τεράστια και προφανή ανάγκη για την υιοθέτηση τους, η εμπορευματοποίηση των βιοκαυσίμων κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή, αποτελούν μόνο το 1% της αγοράς, καθώς τα καύσιμα είναι με διαφορά το μεγαλύτερο λειτουργικό έξοδο για κάθε αεροπορική εταιρεία και τα βιοκαύσιμα παραμένουν πολύ ακριβά. Η λύση φαίνεται πως βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων, που, σύμφωνα με τις αεροπορικές εταιρείες, οφείλουν να δώσουν κίνητρα για την χρήση ανανεώσιμων καυσίμων.
Σε μια διαφορετική προσέγγιση του ίδιου προβλήματος, η Αirbus πειραματίζεται με αεροπλάνα που πετούν με υδρογόνο. Παρότι, όμως, τα σχέδια των πειραματικών αεροσκαφών της φαίνονται κομψά και φουτουριστικά, μία αλλαγή στο σχήμα των αεροσκαφών, που έχει παραμείνει ίδιο εδώ και δεκαετίες, θα δημιουργούσε πληθώρα προβλημάτων.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Mytilineos: «Πράσινη» διείσδυση στην Ιταλία με δύο έργα αποθήκευσης ενέργειας Fast Reserve
