Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

Τα πειράματα σε ζώα επαναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών: Ο ρόλος της Unilever στην απαγόρευση και η συλλογή υπογραφών

 

Υπό απειλή βρίσκεται η ευρωπαϊκή απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων, μία απαγόρευση η οποία όταν θεσπίστηκε το 2004, έγινε ο χρυσός κανόνας για να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο των χωρών ανά την υφήλιο.

Πλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) προτείνει τη διεξαγωγή νέων δοκιμών σε ζώα για συστατικά που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια από τους καταναλωτές και που διαχειρίζονται τα εργοστάσια εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στα καλλυντικά.

Βάσει έρευνας, τα τρία τέταρτα των ενηλίκων στα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι τα πειράματα σε ζώα για προϊόντα ομορφιάς και τα συστατικά τους δεν είναι αποδεκτά χωρίς καμία εξαίρεση και το 70% τάσσεται υπέρ ενός σχεδίου σταδιακής κατάργησης όλων των πειραμάτων σε ζώα.

Κόντρα στο «ρεύμα» η Unilever

Η Unilever, έχοντας ως βασική αρχή τη χρήση της επιστήμης και όχι των ζώων για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων της, ηγείται μιας πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με άλλους εταίρους παγκοσμίως, προκειμένου να σταματήσουν τα πειράματα σε ζώα για τη βιομηχανία καλλυντικών.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη μάρκα της στο χώρο της ομορφιάς, η Dove, συνεργάζεται με τη Body Shop και πρωτοστατεί στις σημαντικότερες ομάδες προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις νέες προτάσεις που θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος των cruelty free καλλυντικών στην Ευρώπη.

Η Dove, η Body Shop, η People for the Ethical Treating of Animals (PETA), η Cruelty Free Europe, η Humane Society International (HSI), η Eurogroup for Animals και ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα (ECEAE), μάρκες και οργανώσεις, συνεργάζονται και παροτρύνουν τους πολίτες της ΕΕ να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατηρήσει την εδώ και χρόνια ισχύουσα απαγόρευση πειραμάτων σε ζώα για τη βιομηχανία καλλυντικών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έχει θέσει την απαγόρευση αυτή, υπό αμφισβήτηση. Αίτημά του, πειράματα σε ζώα για 150 περίπου συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ένα διευρυμένο φάσμα καταναλωτικών προϊόντων που παράγονται με ασφάλεια εδώ και πολλά χρόνια.

Η Dove και η Body Shop στηρίζουν τις ομάδες προστασίας ζώων στην προώθηση της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών (ECI) – ενός μηχανισμού για τους πολίτες της ΕΕ με σκοπό τη διαμόρφωση πολιτικής μέσω της πρότασης νέων νόμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συλλογή υπογραφών από την Dove για την απαγόρευση πειραμάτων

Η Dove, η Body Shop και περισσότερες από 100 οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, στοχεύουν να φτάσουν στο 1 εκατομμύριο υπογραφές γρηγορότερα από οποιαδήποτε ECI στην ιστορία, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη δεν θα δεχτούν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ή κανονισμούς που συνεπάγονται ότι τα ζώα θα υποφέρουν και θα θυσιαστούν για τα καλλυντικά.

Η ECI καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει τους ισχύοντες κανονισμούς σχετικά με τα πειράματα σε ζώα για τα καλλυντικά και να δεσμευτεί για την κατάρτιση ενός χάρτη πορείας με στόχο τη σταδιακή κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι χρειάζονται οι υπογραφές 1 εκατομμυρίου πολιτών της ΕΕ προκειμένου να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό τη διατήρηση της απαγόρευσης – οπότε εάν είστε Ευρωπαίοι πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να υπογράψει πατώντας ΕΔΩ και να βοηθήσει στην απαγόρευση πειραμάτων σε ζώα.

Πότε απαγορεύτηκαν τα πειράματα σε ζώα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα το 2004. Έθεσε τέλος στα πειράματα σε ζώα για τα συστατικά καλλυντικών το 2009 και τέλος, το 2013, η ΕΕ απαγόρευσε την πώληση όλων των καλλυντικών προϊόντων που είχαν δοκιμαστεί σε ζώα. Αυτή η απαγόρευση-ορόσημο έγινε ο χρυσός κανόνας για να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο των χωρών ανά την υφήλιο.

Πιστοποίηση Cruelty-Free για τα προϊόντα της Dove

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Dove δεν διεξάγει πειράματα σε ζώα για την παραγωγή των προϊόντων της, ενώ διαθέτει πιστοποίηση Cruelty-Free από την PETA, τον αμερικανικό οργανισμό για τα δικαιώματα των ζώων (People for the Ethical Treatment of Animals).

Το 2018, θέσπισε μια πολιτική που απαγορεύει τις δοκιμές σε ζώα για όλα τα προϊόντα της, οπουδήποτε στον κόσμο. Μάλιστα, η γνωστή μάρκα καλλυντικών, υποστηρίζει ότι χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές εναλλακτικές που στρέφονται γύρω από τον άνθρωπο χωρίς να χρησιμοποιούν ζώα, τα πειράματα σε ζώα δεν είναι πλέον απαραίτητα. Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων και των συστατικών, τουλάχιστον 40 χρόνια τώρα, δεν χρησιμοποιεί ζώα.

«Στη Dove, αντιδρούμε σθεναρά σε οποιαδήποτε μορφή βίας εις βάρος των ζώων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα πειράματα σε ζώα δεν έχουν καμία θέση στα προϊόντα ομορφιάς ή στα συστατικά τους και έχουμε πρωτοστατήσει στις ασφαλείς και μη βάναυσες εναλλακτικές λύσεις για την αξιολόγηση της ασφάλειας των προϊόντων και των συστατικών εδώ και πολλά χρόνια», σχολιάζει ο Firdaous El Honsali, Γενικός Διευθυντής Παγκόσμιας Επικοινωνίας και Αειφορίας.

«Αυτή η δέσμευση μάς ωθεί στη λήψη επείγουσας δράσης για την διατήρηση της απαγόρευσης πειραμάτων σε ζώα στην ΕΕ. Μαζί με τους εταίρους μας ενθαρρύνουμε τόσο τους συνεργάτες μας στη βιομηχανία των καλλυντικών, όσο και το ευρύ κοινό να ενώσουν τις φωνές τους στον αγώνα για τον τερματισμό των πειραμάτων σε ζώα στην ΕΕ μια για πάντα, υπογράφοντας την Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών.»

Διαβάστε επίσης:

Όμιλος ΟΤΕ: Επιχειρηματική ανάπτυξη με «καύσιμο» τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – Η στρατηγική επενδύσεων και κοινωνικής συνεισφοράς

Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς: Η στρατηγική της Coca-Cola Τρία Έψιλον βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης (vid) (pics)

Είναι η ηλεκτροκίνηση φιλική προς το περιβάλλον;

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...