Του Κώστα Νούση
Ως κίνηση «ματ» στην ενεργειακή «σκακιέρα» χαρακτηρίζεται η επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ της Sunlight, του ομίλου Olympia, για την δημιουργία υπερσύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά.
Η επένδυση της εταιρείας του Πάνου Γερμανού, για την ανακάλυψη καινοτόμων μπαταριών λιθίου, οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον μιας πιο «φιλικής ενέργειας», έχει και έντονα θετικό εθνικό πρόσημο καθώς τοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη της «πράσινης κίνησης», όταν, μάλιστα, η χώρα μας, έχει δεσμευτεί να απομακρυνθεί πλήρως από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια.
Έτσι, η Sunlight διεκδικεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πλέον, τον δικό της ηγετικό ρόλο στην αγορά μπαταριών, η οποία συνεχώς αυξάνεται και προβλέπεται ότι η αξία αυτής της αγοράς, το 2025, στην Ευρώπη, θα φτάσει περίπου τα 250 δισ. ευρώ.
Η πρώτη εταιρεία στο πρόγραμμα IPCEI
Το ερευνητικό έργο που θα παράξει η Sunlight στο νέο κέντρο R&D, έχει πανευρωπαϊκή διάσταση. Το επενδυτικό project εντάσσεται στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Καινοτομίας Μπαταριών- EuBatIn, στο οποίο συμμετέχουν 46 εταιρείες του τομέα μπαταριών από 12 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ευρωπαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων (π.χ. BMW, Fiat, Tesla Europe), εταιρείες μπαταριών (π.χ. Northvolt, Fiamm κ.λπ.) και κατασκευαστές υλικών και εξοπλισμού.
Μάλιστα, η εταιρεία του ομίλου Olympia, γίνεται η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στο πρόγραμμα IPCEI (Important Project of Common European Interest), το οποίο αποτελεί μέρος των συνολικών δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των μπαταριών.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ουσιαστικά, το έργο συγκαταλέγεται στο πρόγραμμα της ΕΕ, «Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» (IPCEI), το οποίο δίνει τη δυνατότητα εξασφάλισης κρατικής ενίσχυσης συμβατής με την εσωτερική αγορά.
Το νέο κέντρο R&D της Sunlight
Το νέο κέντρο R&D της Sunlight, το οποίο θα ενδυναμώσει το υφιστάμενο στην Ξάνθη, αναμένεται να έχει απτά και άμεσα αποτελέσματα στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρα μας.
Οι φάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης και πρώτης βιομηχανικής ανάπτυξης αναμένεται να ολοκληρωθούν μεταξύ 2021-2025. Τα κυριότερα σημεία του έργου είναι τα εξής:
- Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh κυψελών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)
- Δυνατότητα παραγωγής έως και 1,1 GWh μπαταριών λιθίου (κατά τη μαζική παραγωγή)
- Εστίαση στις εφαρμογές Μεταφορών, Αποθήκευσης Ενέργειας και Ναυτιλίας
- Ανάπτυξη ασφαλών, αξιόπιστων και πράσινων κυψελών μπαταρίας για εφαρμογές βαρέως τύπου βάσει υλικού ανοδίου LTO
- Ανάπτυξη μιας ευέλικτης έννοιας μονάδας και ενός self-learning ευέλικτου BMS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους τύπους κυψελών και μεγεθών μονάδας.
- Δημιουργία νέων συνεργασιών με ευρωπαϊκές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
- Ανάδειξη του σημαντικού ρόλου μιας ελληνικής εταιρείας στην αναπτυσσόμενη, ανταγωνιστική ευρωπαϊκή «αλυσίδα αξίας» στον τομέα των μπαταριών.
1.500 νέες θέσεις εργασίας
Ο σχεδιασμός της διοίκησης της εταιρείας, προβλέπει ότι στο πλαίσιο της επένδυσης, αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 1.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον, ενώ θα υπάρξουν πολλαπλές συνέργειες και με ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Σε επίπεδο ενίσχυσης της απασχόλησης αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (160 στη Sunlight και 40 σε συνεργαζόμενες εταιρείες) καθώς και 30 θέσεις εργασίας στις θυγατρικές της Sunlight στη Γερμανία, Ιταλία και Αμερική και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου γνώσεων και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ερευνητών από το εξωτερικό κάνοντας πράξη το Brain Gain. Παράλληλα, προβλέπεται η συνεργασία με ΑΕΙ καθώς και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.
