Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

Social Plate: Η διάκριση από το «Πράσινο Ταμείο» και οι δράσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης στη μείωση σπατάλης τροφίμων

 

Τις χαμηλότερες θέσεις παγκοσμίως κατέχει η χώρα μας στο θέμα του Waste Management και δη στο Food Waste. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση Food Waste Index 2021 των Ηνωμένων Εθνών, κάθε ελληνικό νοικοκυριό εκτιμάται ότι πετάει 142 κιλά τρόφιμα τον χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, θυγατρική του Υπερταμείου στον κλάδο του Food Supply, από το 2018 και με πρωτοβουλία του προέδρους της Θεόδωρου Παπαδόπουλου, υλοποιεί το πρόγραμμα «Κοινωνικό Πιάτο».

Καθημερινά, ενδιαφερόμενοι έμποροι παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών, από τα οποία, επιλέγονται τα κατάλληλα προς κατανάλωση, ανασκευάζονται και διανέμονται σε κοινωνικούς φορείς, που τα προσφέρουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της σπατάλης φαγητού και στη στήριξη και σίτιση ευπαθών ομάδων, καθώς και στην ευρύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτά τα θέματα.

Από την έναρξη του προγράμματος, τον Απρίλιο 2018, έως και τον Ιούνιο του 2021, έχουν συγκεντρωθεί 747 τόνοι οπωροκηπευτικών από τους οποίους διασώθηκαν 523 τόνοι, οι οποίοι διατέθηκαν σε 70 δικαιούχους οργανισμούς.

Διάκριση και επιχορήγηση από το «Πράσινο Ταμείο»

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, διακρίθηκε και έλαβε επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο, με σκοπό την ενίσχυση της πρωτοβουλίας «SOCIAL PLATE» (ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΙΑΤΟ).

Η επιχορήγηση αφορά στις δράσεις κυκλικής οικονομίας και την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» με προϋπολογισμό συνολικού ποσού ύψους 310.298 ευρώ. Η πρόταση της ΚΑΘ βαθμολογήθηκε με 94 στα 100, και ήταν πρώτη ανάμεσα σε τρία σχετικά προγράμματα.

«Όλοι μας στην ΚΑΘ αισθανόμαστε ότι με το “SOCIAL PLATE” έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελληνικό νοικοκυριό και να ηγηθούμε της προσπάθειας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και της προσφοράς τους σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Εκτός από τα κοινωνικά οφέλη, αναγνωρίζεται και το πόσο προσεκτικά δομημένη και αποτελεσματική μπορεί να υπάρξει μια πρωτοβουλία βιωσιμότητας μιας δημόσιας εταιρείας. Το “SOCIAL PLATE” αποτελεί μέρος της επιχειρησιακής μας στρατηγικής και όχι απλά μία δράση» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΑΘ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά της η Ανθή Τροκούδη, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας του Υπερταμείου σημείωσε «Η πρωτοβουλία της ΚΑΘ, “SOCIAL PLATE” μέσω της οποίας στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είναι εξαιρετικά σημαντική και η επιχορήγηση που έλαβε αποτελεί σημαντική αναγνώριση του έργου αυτού και επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχισή του. Το Υπερταμείο έχει στηρίξει το έργο της ΚΑΘ από την εκκίνησή του, διοργανώνοντας το 2020 crowdfunding (κοινωνική συμμετοχική χρηματοδότηση) που πραγματοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Act4Greece για να καλύψει το κόστος λειτουργίας του προγράμματος SOCIAL PLATE».

Σημειώνεται ότι σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 7.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Ενισχύει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο σε ESG και «πράσινες» επενδύσεις

Ελαΐς-Unilever Hellas: Αποστολή ειδών ανάγκης στους πληγέντες – Επενδύσεις 1 δισ. σε Ταμείο για το κλίμα από την Unilever

Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στον δείκτη ESG – Τι δείχνει έρευνα της Ernst & Young

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...