Τα ομόλογα τα οποία συνδέονται με έργα βιωσιμότητας (Sustainable Bonds), θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ανάπτυξης, η οποία θα περιλαμβάνει κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι το οποίο έχουν συνειδητοποιήσει οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις αλλά και οι οργανισμοί.
Το 2020, τα πράσινα ομόλογα, τα κοινωνικά ομόλογα και τα ομόλογα βιωσιμότητας συγκέντρωσαν περισσότερα 600 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές. Παρατηρήθηκε ουσιαστικά μία στροφή 180 μοιρών αφού υπήρξε διπλασιασμός των κεφαλαίων, όταν το 2019 αυτό το ποσό ανερχόταν στα 326 εκατ. δολάρια.
Η ζήτηση των «πράσινων» ομολόγων αυξήθηκε καθώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας έδωσαν προτεραιότητα σε έργα για την αντιμετώπιση ζητημάτων που επιδεινώθηκαν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley για θέματα βιώσιμων επενδύσεων, Navindu Katugampola, η ζήτηση για επενδύσεις με χρηματοδότηση μέσω περιβαλλοντικών και κοινωνικά προσανατολισμένων ομολόγων θα παραμείνει σταθερή και φέτος, καθοδηγούμενη από πέντε τάσεις:
1. Ενίσχυση της κοινωνικής συνείδηση σε θέματα αειφορίας
Η πανδημία προκάλεσε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα κοινωνικά ζητήματα και πως επηρεάζεται η οικονομία, γεγονός το οποίο αναμένεται να παραμείνει στο πεδίο ενδιαφέροντος των επενδυτών και των διαχειριστών κεφαλαίων. Η έκδοση κοινωνικών ομολόγων αυξήθηκε εκθετικά το 2020, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών προσφερόμενων βιώσιμων ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην μετά covid εποχή, οι επενδυτές εξετάζουν περισσότερο την συμπεριφορά των επιχειρήσεων σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και τη βιωσιμότητα.
2. Εκτίναξη των «πράσινων» ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο
Με την είσοδό τους στην αγορά στα τέλη του 2000 αρχές του 2010, η χρήση των πράσινων ομολόγων έχουν γίνει για τους επενδυτές το μέσο για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ποιότητα των επενδύσεων και των δεσμεύσεων που χρηματοδοτούν. Ο μεγάλος προβληματισμός που επικρατεί σε μεγάλη μερίδα της επενδυτικής κοινότητας, είναι ότι ορισμένες επιχειρήσεις οι οποίες εκδίδουν «πράσινα» ομόλογα, φαίνεται να μην διακινδυνεύουν τίποτα -πέρα από τη φήμη τους- επειδή οι όροι των ομολόγων δεν έχουν κυρώσεις για την αποτυχία παρακολούθησης των προτεινόμενων έργων. Ωστόσο, μετά από ένα σχετικά αργό ξεκίνημα από την εισαγωγή τους τον Σεπτέμβριο του 2019, αυτός ο νέος τύπος ομολόγων έχει κερδίσει σημαντικό ενδιαφέρον, με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια να εκδίδονται στα τέλη Μαρτίου 2021.
3. Οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την αγορά βιώσιμων ομολόγων
Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσαν να ενσωματώσουν περιβαλλοντικά ζητήματα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα εισφέρει χρήματα για την ενίσχυση των οικονομιών στην μετά πανδημίας εποχή. Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για τον έλεγχο των τραπεζών σχετικά με τους κινδύνους για το κλίμα. Επιπλέον, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, μελετώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, παρατήρησε ότι η Τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εξαιρέσει από το πρόγραμμά της ορισμένα ομόλογα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση έργων που έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα.
4. Στο μικροσκόπιο των επενδυτών τα «πράσινα» ομόλογα στις ΗΠΑ
Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων ενισχύονται με γρήγορους ρυθμούς στις ΗΠΑ από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Μάλιστα το 2020 αποτελούσαν το 20% των εκδόσεων, με τον αναλυτή της Morgan Stanley, να επισημαίνει ότι το 2021 θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής για την έκδοση τέτοιων ομολόγων.
5. Η ανάπτυξη της αειφορίας στις ΗΠΑ Αγορά Munibond
Τα ομόλογα που εστιάζονται στην αειφορία κερδίζουν επίσης ενδιαφέρον στα ομόλογα που εκδίδουν οι πόλεις, οι οποίες έχουν μακρά ιστορία επενδύσεων σε έργα με θετικά περιβαλλοντικά ή κοινωνικά οφέλη. Το 2016, σε επίπεδο πόλεων, μόνο το 2,6% των ομολόγων που εκδόθηκαν, συνδέονταν με κριτήρια ESG. Το 2020 το μερίδιο αυτό αυξήθηκε στο 6,7%. Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, υπολογίζεται ότι το 2021, η έκδοση πράσινων ομολόγων σε επίπεδο δήμων θα μπορούσε να αγγίξει τα 30 δισ. δολάρια, σχεδόν τριπλάσια έκδοση.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
Χρίστος Δήμας: Η «πράσινη» ανάπτυξη, οι επενδύσεις στην καινοτομία και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Κλιματική αλλαγή: Παιχνίδια κατασκοπείας – Ο ρόλος της βρετανικής MI6 στην επίτευξη του «green deal»
