Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

«Πόλεμος» στις αεροπορικές εταιρείες: Ο κανόνας «use it or lose it» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αντιδράσεις για άσκοπα ταξίδια και η επίδραση στην κλιματική αλλαγή

 

Πτήσεις ακόμα και σχεδόν χωρίς επιβάτες πραγματοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν τα σημεία απογείωσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια, σε μία περίοδο όπου η ζήτηση για ταξίδια είναι χαμηλή.

Μάλιστα, όλο αυτό έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, τη στιγμή που γίνεται έντονη συζήτηση για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τις εκπομπές άνθρακα που δημιουργεί η αεροπορική βιομηχανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος των αερομεταφορών, δημιουργεί περίπου το 14% των εκπομπών που δημιουργεί συνολικά ο τομέας των μεταφορών, καθιστώντας τον ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μετά τα οδικά ταξίδια.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν οι παγκόσμιες αερομεταφορές ήταν χώρα, τότες θα κατατασσόταν στις δέκα πρώτες σε εκπομπή άνθρακα.

Οι αεροπορικές εταιρείες από την πλευρά τους έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους αναφορικά με τον κανόνα «use it or lose it» (χρησιμοποίησέ το ή το χάνεις) που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος κανόνας «αναγκάζει» τις αεροπορικές να επανεκκινήσουν τις πτήσεις ώστε να κάνουν χρήση των θέσεων που έχουν σε άλλα αεροδρόμια, διαφορετικά θα τη χάσουν από άλλη αεροπορική.

Ο συγκεκριμένος κανόνας ανεστάλη τον Μάρτιο του 2020, ωστόσο επανήλθε σταδιακά και αναγκάζει τις αεροπορικές να κάνουν χρήση κατά 50%, από 80% που απαιτείται, των θέσεων που διατηρούν στα αεροδρόμια.

Μία από αυτές τις αεροπορικές εταιρείες είναι και η Lufthansa, η οποία έχει μειώσει κατά 33.000 τις πτήσεις της στη χειμερινή περίοδο, ωστόσο είναι αναγκασμένη για τον συγκεκριμένο κανόνα να πραγματοποιεί συνολικά 18.000 σχεδόν άδειες, ώστε να τηρηθεί ο κανόνας. Την ίδια στιγμή, η θυγατρική της Brussels Airlines θα πρέπει να πραγματοποιήσει 3.000 σχεδόν κενές πτήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης:

Wind Ελλάς: Η εξαγορά από την United Group, οι επενδύσεις του 1,3 δισ. και η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία

ΘΕΟΝΗ: Η επένδυση των 10 εκατ., το νέο κέντρο logistics και η αύξηση κατά 60% της ημερήσιας παραγωγής

Όμιλος Olympia: Επένδυση 50 εκατ. ευρώ, σύσταση νέου Public Group και σχέδιο νέων Public concept stores

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...