Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

Ο ρόλος των τεχνολογιών αποθήκευσης άνθρακα και η επόμενη μέρα

 

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα θεωρείται συχνά ως πηγή ελπίδας για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που αποτυπώνεται κυρίως στα κλιματικά σχέδια των χωρών, καθώς και στις αντίστοιχες στρατηγικές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Το θέμα, ωστόσο, διχάζει καθώς ερευνητές και περιβαλλοντικές ομάδες ισχυρίζονται ότι η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα δεν αποτελεί λύση, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το αμερικανικό CNBC.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά το κλίμα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τα στελέχη υφίστανται έντονη πίεση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού. Η συμφωνία, που επικυρώθηκε από σχεδόν 200 χώρες το 2015, θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα αναφέρεται σε μια σειρά τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από δραστηριότητες υψηλών εκπομπών, όπως παραγωγή ενέργειας ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιούν είτε ορυκτά καύσιμα είτε βιομάζα.

Το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί επίσης να συλληφθεί απευθείας από την ατμόσφαιρα, συμπιέζεται και μεταφέρεται μέσω αγωγού, πλοίου, σιδηροδρόμου ή φορτηγού για χρήση σε μια σειρά εφαρμογών ή είναι μόνιμα αποθηκευμένο υπόγεια.

Οι υποστηρικτές αυτών των τεχνολογιών πιστεύουν ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό και διαφορετικό ρόλο στην επίτευξη των παγκόσμιων ενεργειακών και κλιματικών στόχων.

Ο Κάρολ Μάφετ, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού κέντρου διεθνούς περιβαλλοντικού δικαίου (CIEL), δεν είναι ένας από αυτούς. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η δέσμευση άνθρακα είναι μια ψεύτικη κλιματική λύση. Ο πρώτος και πιο θεμελιώδης από αυτούς τους λόγους είναι ότι δεν είναι απαραίτητη», είπε στο CNBC.

«Αν κοιτάξετε την ιστορία της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, αυτό που βλέπετε είναι σχεδόν δύο δεκαετίες μιας λύσης για την αναζήτηση θεραπείας».

«Μη αποδεδειγμένη επεκτασιμότητα»

Ορισμένες εγκαταστάσεις CCS και CCUS λειτουργούν από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όταν οι μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου στο νότιο Τέξας άρχισαν να συλλαμβάνουν διοξείδιο του άνθρακα και να προμηθεύουν τις εκπομπές στους τοπικούς παραγωγούς πετρελαίου για ενισχυμένες εργασίες ανάκτησης πετρελαίου. Το πρώτο δημιουργήθηκε το 1972.

Χρειάστηκαν, όμως, αρκετά χρόνια για να μελετηθεί η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα για σκοπούς προστασίας του κλίματος. Τώρα, λειτουργούν παγκοσμίως 21 εμπορικά έργα CCUS μεγάλης κλίμακας και έχουν ανακοινωθεί σχέδια για τουλάχιστον 40 νέες εμπορικές εγκαταστάσεις.

Μια έκθεση που δημοσίευσε η CIEL νωρίτερα αυτό το μήνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι τεχνολογίες δεν είναι μόνο «αναποτελεσματικές, μη οικονομικές και μη ασφαλείς», αλλά επίσης παρατείνουν την εξάρτηση από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και αποσπούν την προσοχή από τις άκρως αναγκαίες ΑΠΕ.

«Η μη αποδεδειγμένη επεκτασιμότητα των τεχνολογιών CCS και το απαγορευτικό κόστος τους σημαίνουν ότι δεν μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ταχεία μείωση των παγκόσμιων εκπομπών που είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 ° C», δήλωσε η CIEL, αναφερόμενη στο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Παρά την ύπαρξη της τεχνολογίας για δεκαετίες και τα δισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικές επιδοτήσεις μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη κλίμακας CCS εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες προκλήσεις σκοπιμότητας, αποτελεσματικότητας και δαπανών», πρόσθεσε το CIEL.

Νωρίτερα φέτος, οι διοργανωτές της καμπάνιας Global Witness and Friends of the Earth Scotland ανέθεσαν στους επιστήμονες του Tyndall Center στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου να αξιολογήσουν το ρόλο που διαδραματίζει το CCS που σχετίζεται με τα ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό σύστημα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και, ακόμη και αν αυτά μπορούν να ξεπεραστούν, η τεχνολογία «θα αρχίσει να αποδίδει πολύ αργά». Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ήταν αδύνατον να λειτουργήσει με μηδενικές εκπομπές, ενώ αποσπούσε την προσοχή από την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Εν ολίγοις, η μελέτη ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη στο CCS δεν είναι «λύση» για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής πρόκλησης.

Διαβάστε επίσης:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξάνεται – Αρκεί όμως να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας;

Fit for 55: Ο στόχος της ΕΕ να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη οικονομία – Τι αλλαγές φέρνει στις επιχειρήσεις και την κοινωνία το Green Deal

Γιάννης Γρύλος: «Γιγαντώνει» την SKY Express – Το deal των 200 εκατ. για την αγορά 6 νέων αεροσκαφών και το «πράσινο» αποτύπωμα

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...