Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

MYTILINEOS: Τα Smart Cities, η εξέλιξη σε Energy Utility και η δημιουργία συνθηκών προς όφελος όλων (vids)

 

Του Κώστα Νούση

Τη μετάβαση σε μία πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», έχοντας στο επίκεντρο τον σύγχρονο πολίτη και την κοινωνία του μέλλοντος, κάνει πράξη η MYTILINEOS, η οποία μετέτρεψε τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου στην πρώτη «έξυπνη πόλη» μέσω του προγράμματος «Smart Cities».

Στην πρότυπη κοινότητα, όπου κατοικούν περισσότερο από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις και προσιτές.

Η νέα πλατφόρμα «MYTILINEOS Smart Cities», η οποία μεταμορφώνει τον οικισμό Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου στην Βοιωτία, σε μία πρότυπη κοινότητα πολιτών, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευάγγελο Μυτιληναίο.

«Οραματιζόμαστε (η πλατφόρμα) όχι απλώς να κάνει πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνει πιο φιλικές, “πράσινες” και βιώσιμες. Ταυτόχρονα ευελπιστούμε να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» σημείωσε ο κος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Μετεξέλιξη σε ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο

Η πλατφόρμα «ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάσταστα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος.

«Ως εταιρεία μπήκαμε στη διαδικασία και δημιουργήσαμε ένα road map, με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, το οποίο έχει γίνει πλέον μέρος του DNA μας και κάναμε πολλή δουλειά σε όλα τα πεδία» υποστήριξε ο Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος της ΜΥΤΙLINEOS.

Ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα επιχειρηματικό ταξίδι, που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG.

Όπως υποστήριξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η εταιρεία εξελίχθηκε σε Energy Utility της νέας εποχής, έναν καθετοποιημένο οργανισμό ενέργειας.

«Δημιουργούμε τις συνθήκες προς όφελος όλων»

«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, που βάλλεται από την κλιματική κρίση, πολέμους, απανωτές κρίσεις με αποκορύφωμα την ενεργειακή, που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογράμμισε ο κος Μυτιληναίος.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε «Θα πρέπει να ανοίγουμε δρόμους, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων. Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο λοιπόν είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προς όφελος όλων».

Βίβιαν Μπουζάλη: Φέρνουμε πιο κοντά ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες

Στις δυνατότητες της νέας πλατφόρμας, αναφέρθηκε και η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, Βίβιαν Μπουζάλη.

«Κάναμε εργαστήριο καινοτομίας τον οικισμό μας, για να φέρουμε το μέλλον πιο κοντά, ένα μέλλον γεμάτο δυνατότητες.

MYTILINEOS Smart Cities λοιπόν. Υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων πιο εύκολη.

Παράλληλα, για πόλεις, κοινότητες οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία».

Γιάννης Καλαφατάς: Βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

Τι θα περιλαμβάνει η πλατφόρμα Smart Cities

Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:

  • Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας
  • Έξυπνη διαχείριση υδάτων
  • Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
  • Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού)
  • Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
  • Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G
  • Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

  • «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
  • Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
  • Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)

Διαβάστε περισσότερα

Nestle Ελλάς: Πώς επιτυγχάνει την πράσινη μετάβαση

Aluminco: Η «πράσινη» στρατηγική και η επένδυση σε νέα εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου αυτοπαραγωγής ρεύματος

Green Funds: Σε ποιες χώρες επενδύουν τα κεφάλαιά τους – Το πρόβλημα ευθυγράμμισης με τη συμφωνία του Παρισιού

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...