Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

Κωτσόβολος: Με «δύναμη πυρός» τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη σχεδιάζει επενδύσεις εντός και εκτός συνόρων

 

Με θετικό πρόσημο τρέχουν τα οικονομικά στοιχεία της Κωτσόβολος, παρά την πανδημία, με την εταιρεία να επιδιώκει γεωγραφική επέκταση εκτός ελληνικών συνόρων, νέα υπερσύγχρονη αποθήκη logistics χιλιάδων και ψηφιακό μετασχηματισμό στο σύνολο της αγοραστικής εμπειρίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για την οικονομική περίοδο 2020–2021, η Κωτσόβολος, κατόρθωσε να καταγράψει αύξηση πωλήσεων κατά 65%, τα τελευταία 7 χρόνια. Συγκεκριμένα, για το οικονομικό έτος 2020-2021 (1/5/2020-30-/4/2021) ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 579 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 7.6%, σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος 2019-2020, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έφτασαν τα 43.8 εκατ., από 43,6 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ανήλθαν στα 20.9 εκατ., από 22,4 εκατ. το 2019-2020. Οι επενδύσεις για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος ανήλθαν στα 11 εκατ., από 11,4 εκατ. το προηγούμενο έτος και τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 114%, φτάνοντας τα 76,6 εκατ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe τα κέρδη της εταιρείας θα ήταν τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ περισσότερα εάν τα lockdowns δεν είχαν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την παροχή των υπηρεσιών που προσφέρει η Κωτσόβολος στα φυσικά καταστήματα της. Όπως σημείωσε των 30% των κερδών της αλυσίδας προέρχεται από τις υπηρεσίες.

Άνοιγμα στο εξωτερικό με αρχή την Κύπρο

Η Κωτσόβολος ανακοίνωσε και την επέκτασή της στην Κυπριακή αγορά, ανοίγοντας δύο φυσικά καταστήματα στο κέντρο της Λευκωσίας (2.100 τμ) και στην Λεμεσό (2.080 τμ) στις 12 Ιουλίου.

Την παρουσία της Κωτσόβολος στην Κύπρο συμπληρώνουν ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο και το ηλεκτρονικό κατάστημα kotsovolos.cy.

Η Κύπρος δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό μέρος που σχεδιάζει να επεκταθεί η Κωτσόβολος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της να το στοίχημα της Κύπρου επιτύχει θα μπορούσε να πυροδοτήσει και περαιτέρω επέκταση της εταιρείας και σε άλλες χώρες όπως αυτές των Βαλκανίων. Ο στόχος στην περίπτωση της Κύπρου είναι η κατάκτηση μεριδίου αγοράς 35% (τζίρος περίπου 50 εκατ. ευρώ) μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Επενδύσεις σε Logistics και ψηφιακός μετασχηματισμός

Η Κωτσόβολος, κατά το οικονομικό έτος 2020-2021, εντατικοποίησε σημαντικά τις επενδύσεις της στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην αναβάθμιση των λειτουργικών συστημάτων της, αλλά και στην εισαγωγή αυτοματισμών επόμενης γενιάς στην εφοδιαστική της αλυσίδα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας μέχρι και το «τελευταίο μίλι».

Προσάρμοσε το επιχειρησιακό της μοντέλο, επενδύοντας σε έργα όπως ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος διανομής, εισάγοντας στον στόλο της τα Kvans για άμεσες παραδόσεις, ακόμα και εντός της ίδιας ημέρας. Τα Kvans είναι 120 μικρά φορτηγά που αξιοποιήθηκαν για παραδόσεις μικρών και μεσαίων μεγέθους προϊόντων από τα τοπικά καταστήματα και τους εργαζομένους της αλυσίδας. Συνδυάστηκαν δε με μια σειρά από21 συνολικά μικρές εταιρείες couriers (Κ-couriers) σε μια κίνηση που αύξησε τον συνολικό στόλο στα 420 οχήματα. Επίσης μετέτρεψε σε dark stores κάποια από τα καταστήματα της κατά την περίοδο των lockdowns.

Μετατρέποντας τα ανενεργά φυσικά σημεία σε βασικό κρίκο της εφοδιαστικής της αλυσίδας κατόρθωσε το 46% των παραδόσεων small box να έχει προετοιμαστεί από τα dark stores, που προετοιμάζουν 6.000 παραγγελίες την ημέρα ακόμη και με ανοιχτά τα καταστήματα. Παράλληλα δημιούργησε 75 σημεία παραλαβής προϊόντων, τα Quick Points, που βρίσκονται έξω από τα καταστήματα Κωτσόβολος.

Τα Quick Points ήδη αποτελούν σημεία παραλαβής προϊόντων και για τα είδη της εταιρείας ZAKCRET SPORTS και των brands της Sneaker Cage, District75 και Outletcenter ενώ στόχος της Κωτσόβολος είναι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες είδους συνεργασίες με retailers από άλλους κλάδους.

Διαβάστε επίσης:

MYTILINEOS: «Πράσινη» επένδυση στην Ιρλανδία – Εξαγόρασε έργα ηλιακής ενέργειας 14MW

River West Open: Ανοίγει τις πόρτες της η φιλική προς το περιβάλλον επένδυση των 30 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ: Ολικό «lifting» στις πρακτικές της Εταιρικής της Διακυβέρνησης – Τι αλλάζει στον τρόπο λειτουργείας της εταιρείας

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...