Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

FSRU Αλεξανδρούπολης: Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμμετοχή της Bulgartrans Gaz – Τι σηματοδοτεί το project της Gastrade

 

Ολοκληρώθηκε και επίσημα, με το τυπικό των υπογραφών, η συμμετοχή της Bulgartrans Gaz, διαχειριστή του εθνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, με ποσοστό 20%, στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Gastrade, η οποία θα αναπτύξει τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης.

Η συμμετοχή της Bulgartrans Gaz, δηλαδή του Βουλγαρικού Δημοσίου, στη Gastrade αποδεικνύει το περιφερειακό χαρακτήρα του έργου και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στην ενοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης και εξασφαλίζει την ενεργειακή ρευστότητα σε όλη τη περιοχή.

Η εμπορική λειτουργία του FSRU, η οποία προσδιορίζεται για τις αρχές του 2023, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP καθώς και του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας ένα ισχυρό Hub φυσικού αερίου.

Το επενδυτικό κόστος για την κατασκευή και λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης υπολογίζεται στα 380 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και θα προέλθει από ίδια κεφάλαια των πέντε εταίρων, από τραπεζικό δανεισμό ο οποίος έχει συμφωνηθεί με μια από τις συστημικές τράπεζες της χώρας καθώς και με κοινοτική επιχορήγηση, μέσω ΕΣΠΑ.

Ποιοι συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα της Gastrade

Στη μετοχική σύμπραξη της Gastrade, της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο, μετέχουν ισότιμα ο όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartrans Gaz, η Gaslog και ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Μπορεί η πεντάδα του επενδυτικού σχήματος να έχει κλειδώσει, ωστόσο, ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρων και άλλων «παικτών», όπως είναι η  κρατική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Emirates National Oil Company», αλλά και η «MER Skopje» της Βόρειας Μακεδονίας.

Τι είναι και πώς θα λειτουργεί το FSRU Αλεξανδρούπολης

Το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό και υψηλής τεχνολογίας έργο που αποτελείται από μία υπεράκτια πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο προωθείται στο Εθνικό Σύστημα (Μεταφοράς) Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και από εκεί προς τους τελικούς καταναλωτές.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης έχει επίσης την δυνατότητα να συνδεθεί και να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και άλλα κατάντη συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου που προγραμματίζεται να αναπτυχθούν στο μέλλον όπως ο TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) θα φθάνει στην πλωτή μονάδα με δεξαμενόπλοια μεταφοράς ΥΦΑ, θα μεταγγίζεται με βραχίονες και θα αποθηκεύεται προσωρινά στις κρυογενικές δεξαμενές της μονάδας.

Στη συνέχεια το ΥΦΑ θα αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης (πυργίσκος και εύκαμπτοι αγωγοί) θα μεταφέρεται από την πλωτή μονάδα στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ θα προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η πλωτή μονάδα θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένη σε σταθερό σημείο και σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την απέναντι ακτή της Μάκρης. Ο πυργίσκος πρόσδεσης θα της επιτρέπει να περιστρέφεται κατά 360° ανάλογα με την κατεύθυνση του κυματισμού της θάλασσας.

Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και αποθηκευτικής ικανότητας έως 170.000 κυβικών μέτρων (κ.μ.) υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Αιολική Ενέργεια: Το top 5 των ισχυρών «παικτών» – Ποιοι κερδίζουν στην «κούρσα» των αιολικών πάρκων

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου – Ποιοι υποχρεούνται να έχουν

Skroutz: Εξαγοράζει την MYJOBNOW Delivery και μπαίνει στις ταχυμεταφορές – Ξεπερνά τα 2 εκατ. το deal

Διαβάστε επίσης...

Επιχειρήσεις

Τα βασικά μεγέθη που η SKY express σημείωσε κατά το 2022 ακολουθώντας μία επιτυχημένη πορεία που δημιουργεί αξία και για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,...

Επιχειρήσεις

H P&G, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και...

Επιχειρήσεις

Η LEROY MERLIN συνεχίζει να στέκεται σταθερά δίπλα στην ελληνική κοινωνία και να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της #giakalo. Η εταιρεία, πιστή στο όραμα και...