Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

DEMO: Το επενδυτικό σχέδιο των 356 εκατ. ευρώ και οι νέες μονάδες παραγωγής που αναπτύσσει

 

Ένα πολυδιάστατο πακέτο επενδύσεων στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, ύψους 356 εκατ. ευρώ, για την εξαετία 2021-2027, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ABEE, Δημήτρης Δέμος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – ΙΣΝ.

Οι επενδύσεις της εταιρείας αφορούν στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Ειδικότερα γίνεται επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής και δημιουργούνται τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος στην Τρίπολη, σύγχρονα εργαστήρια R&D στην Θεσσαλονίκη και μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημία στην Αττική.

Το πλάνο επενδύσεων της DEMO στην Αρκαδία αφορά τρεις μονάδες για παραγωγή πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες για παραγωγή τελικών σκευασμάτων για νοσοκομεία. Επιπλέον σε ότι αφορά τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, η εταιρεία ήδη στην τρέχουσα χρονιά δημιούργησε νέα σύγχρονα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη. Τα νέα εργαστήρια έκτασης 2.500 τετραγωνικών μέτρων και εργονομικού σχεδιασμού, στεγάζονται στο υπάρχον κτίριο της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα και στην πλήρη εξέλιξή τους θα απασχολήσουν πάνω από 100 άτομα από διάφορους επιστημονικούς κλάδους. H έναρξη της νέας R&D μονάδας θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και την ενίσχυση της δυναμικής της εταιρίας τόσο στο χώρο των ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων όσο και στον χώρο των φαρμακευτικών πρώτων υλών.

Όπως ανακοινώθηκε, με τις επενδύσεις αυτές, στην Τρίπολη και στη Β. Ελλάδα, η DEMO προχωρά στην παραγωγή 125 νέων νοσοκομειακών φαρμάκων, ενώ θα είναι σε θέση να καλύψει το 20% των αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης. Επιπλέον αλλάζει τα δεδομένα των περιοχών, αυξάνοντας τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και αποτελώντας κίνητρο παραμονής στη χώρα για τους νέους επιστήμονες. Η DEMO ΑΕ, προχωράει σε μια σημαντικού μεγέθους επένδυση με στόχο να δημιουργήσει μια πρότυπη μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η επένδυση θα γίνει στον Αγ. Στέφανο Αττικής και θα λαμβάνει υπόψη της και έναν άλλο σημαντικό τομέα, αυτόν της εκπαίδευσης και την απασχόλησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το σύνολο των επενδύσεων της στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμενη αξία για την οικονομία, την αγορά εργασίας, το ελληνικό φάρμακο και την επιστήμη, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το νέο κεφάλαιο στην εξαγωγική δραστηριότητα της DEMO με περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης διεθνώς.

Ο κ. Δέμος στην εισαγωγή της ομιλίας του, στην εκδήλωση, έκανε μία ανασκόπηση από το 2011 – 2019, την περίοδο των μνημονίων, έως και την πανδημία του 2020. Επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια μία σειρά μέτρων οδήγησε σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.. H DEMO σε αυτή τη δύσκολη δεκαετία βασισμένη στο τρίπτυχο επενδύσεις – εξωστρέφεια – παραγωγή κατάφερε και αντιστάθηκε στην κρίση, τερταπλασσιαζοντας τη δυναμικότητα της και αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της κυρίως λόγω της εξαγωγικής της δυνατότητας. Τα 2020 όμως μια νέα κρίση και αυτή τη φορά παγκόσμια, η πανδημία του COVID, ήρθε να προστεθεί στο δύσκολο επενδυτικό τοπίο στον κλάδο. Η DEMO με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια αυτή. Κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας. Όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.»

Στην συνέχεια έγινε αναφορά στις νέες τεχνολογίες και στα βιοομοειδή προϊόντα. Όπως ανέφερε ο κ. Δέμος «η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης. Ειδικά, η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας».

«Το γεγονός ότι η χώρα μας έμεινε πίσω από τις εξελίξεις της Βιοτεχνολογίας την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά, δημιούργησε και ένα έλλειμμα τεχνογνωσίας αλλά και τη φυγή στο εξωτερικό όσων επιστημόνων ελλήνων ήθελαν να ασχοληθούν και να εργαστούν στον τομέα αυτό. Η DEMO, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενεσίμων της χώρας, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σε σκευάσματα owned branded έχει μια ιστορική ευθύνη απέναντι στη χώρα και στον κλάδο. Ως pioneer του κλάδου λοιπόν θα ιδρύσει την μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων παράλληλα με την Βιοακαδημία όπου θα εκπαιδεύει επιστήμονες για να παραμείνουν στον τόπο τους και να προσφέρουν. Η επένδυση της DEMO θα βάλει τη χώρα μας στην «κλειστή λίγκα» των 15 χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό παγκόσμια και θα συνεισφέρει στην απασχόληση στελεχών υψηλής μόρφωσης, που μέχρι στιγμής απασχολούνται στον ακαδημαϊκό χώρο ή σε εταιρείες εξωτερικού.», δήλωσε ο κ. Δέμος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, τις επενδύσεις χαιρέτισαν ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος.

Στοιχεία για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και τις νέες τεχνολογίες, παρουσίασαν οι αναπληρώτριες διευθύνουσες σύμβουλοι Στέλλα Δέμου και Ιωάννα Δέμου.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Η πράσινη μετάβαση δημιουργεί επενδυτική ευκαιρία 45 τρισ. δολαρίων – Οι τομείς που κεντρίζουν το ενδιαφέρον

Lamda Development: Το masterplan για την ανάπλαση του Ελληνικού – Επενδύσεις 500 εκατ. για τη μεταμόρφωση των γειτονικών περιοχών (vid) (pics)

Οι ευκαιρίες που φέρνει το GR-eco για τα ελληνικά νησιά – 3 δισ. ευρώ για επενδύσεις πρασινίσματος των νησιών

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης...