Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επιχειρήσεις

Αιολικό πάρκο «Άγιος Γεώργιος»: Το έργο ορόσημο που ηλεκτροδοτεί 40.000 νοικοκυριά και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα

 

Καταμεσής του Αιγαίου Πελάγους, ανάμεσα στον Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες, η ακατοίκητη νησίδα των 4.300 στρεμμάτων του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο και 20 από την Ύδρα, αποτέλεσε το σημείο όπου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πραγματοποίησε ένα έργο-ορόσημο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την εξέλιξη της Ελλάδας.

Η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είδε αρκετά νωρίς, πριν από περίπου 25 χρόνια, ότι η βελτίωση της ανθρώπινης καθημερινότητας συνδέεται άμεσα με την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία ταυτόχρονα βοηθά τη χώρα να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα και μειώνει σημαντικά τον αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Όμως οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός πραγματικά πρωτοποριακού έργου σε αυτό τον τομέα ωρίμασαν δέκα χρόνια πριν, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες για το μεγάλο «πράσινο» έργο του Ομίλου, το αιολικό πάρκο του Αη Γιώργη.

Σήμερα, το αιολικό πάρκο παράγει ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων από 40.000 ελληνικών νοικοκυριών, ενώ τα πολλαπλά οφέλη αυτής της επένδυσης είναι ορατά σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια εντατικής δουλειάς για να εγκατασταθούν 23 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 73,2 MW στην κορυφή της νησίδας. Στις μεγάλες προκλήσεις του εγχειρήματος, δεν ήταν μόνο τα πολυσύνθετα στάδια υλοποίησης του, αλλά και το χρονικό σημείο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε. Η Ελλάδα βίωνε μια βαθιά, πολυετή, οικονομική κρίση με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία της και με πάγωμα των επενδύσεων.

Ο Αη Γιώργης, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το έργο, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 2016. Έκτοτε αποτελεί τον πρώτο on shore αιολικό σταθμό με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με αυτά ενός off shore (υπεράκτιου αιολικού πάρκου) που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, ο οποίος παράγει ενέργεια που μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αττική.

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υλοποιημένες επενδύσεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στον τόπο, ενώ συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς από τη λειτουργία του αποφεύγονται άνω των 180.000 τόνοι εκπεμπόμενων ρύπων και άνω των 60.000 τόνοι πετρελαίου.

Το πρώτο αιολικό πάρκο σε νησίδα

Για την υλοποίηση του αιολικού πάρκου γνωμοδότησαν 28 υπηρεσίες από οκτώ Υπουργεία. Και έως τη στιγμή της εγκατάστασης και λειτουργίας των 23 ανεμογεννητριών, όλες οι υψηλές απαιτήσεις του έργου αντιμετωπίστηκαν με τόλμη, αφοσίωση, ομαδικότητα και δημιουργικότητα, στοιχεία που οδήγησαν στην απόλυτη επιτυχία του έργου, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε το έργο σύνδεσης του υποσταθμού ανύψωσης της τάσης με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο, μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης 36,2 χιλιομέτρων. To καλώδιο τοποθετήθηκε και θάφτηκε σε βάθη έως 223 μέτρα για να επιτρέψει τη μεταφορά ενέργειας στην ηπειρωτική χώρα, από το πρώτο αιολικό πάρκο σε νησίδα στην Ελλάδα.

Παρότι το ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Γεωργίου μπορεί να φαίνεται βραχώδες και αφιλόξενο, αποτελεί ιδανικό σημείο για ένα αιολικό πάρκο. Εκτείνεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ακτή, απολαμβάνει ευνοϊκούς ανέμους κατά μέσο όρο 8,4 m/s και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι του Λαυρίου κοντά στην Αθήνα.

Σήμερα, το αιολικό πάρκο του Αγίου Γεωργίου αποτελεί μια καινοτόμο αυτόνομη μονάδα παραγωγής καθαρής ενέργειας, η οποία συνδέεται με το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς Ενέργειας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου με την ενδοχώρα. Στο νησί λειτουργεί και υποσταθμός κλειστού τύπου GIS ανύψωσης Μέσης Τάσης σε Υψηλή. Η συνολική ισχύς του πάρκου είναι 73,2 MW, ενώ η συνολική επένδυση ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, αποδίδεται στον τοπικό δήμο -στον οποίο υπάγεται διοικητικά η νησίδα του Αη Γιώργη- ανταποδοτικό όφελος της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Παπαστράτος: Αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας και πρωτοπορεί με πέντε νέες πρωτοβουλίες

Όμιλος Ηρακλής: «Πρασινίζει» το κέντρο της Αθήνας

COSMOTE και Ericsson δημιουργούν το πρώτο Smart Factory στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης...